December 12, 2024

Duminică, 5 mai, este Paștele, una dintre cele mai importante sărbători pentru creștini. Atât în ziua respectivă, cât și în perioada de dinainte, cunoscută drept Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor, oamenii respectă mai multe tradiții. Unul dintre obiceiuri este legat de vopsitul ouălor Un călugăr a explicat motivul pentru această activitate se face doar într-o anumită zi.

Călugărul Daniel a vorbit despre tradițiile din Săptămâna Mare. Această perioadă de dinainte de Învierea Domnului este cea mai importantă din Postul Paștelui, iar fiecare zi este destinată pentru anumite obiceiuri. Mai exact, creștinii se pregătesc pentru sărbătoare, atât spiritual, cât și fizic, ocupându-se de curățenia gospodăriei sau pregătirea mâncărurilor tradiționale.

Citește și: MIHAI NEȘU LE CERE AJUTOR ROMÂNILOR ÎNAINTE DE PAȘTE! ESTE LA UN PAS DE A-ȘI VEDEA VISUL CU OCHII: „SPERĂM SĂ REUȘIM”

Când se vopsesc, de fapt, ouăle de Paște

Unul dintre obiceiurile din Săptămâna Mare este legat de vopsitul ouălor de Paște. Credincioșii trebuie să le înroșească în Joia Mare, potrivit tradiției. Nu este o problemă nici dacă oamenii aleg să se ocupe de această activitate în Vinerea Mare sau Sâmbăta Mare, însă ar trebui să meargă la biserică atunci. Mai mult decât atât, călugărul Daniel a explicat și de ce Joia Mare este ziua potrivită pentru a vopsi ouăle.

„Întotdeauna când ne apucăm să vopsim ouăle, intrăm în atmosfera sfintelor sărbători. Cum și de Crăciun toți creștinii pregătesc cu mâncăruri, se simte o energie a acestor sărbători, așa și de Paște începem prima dată cu ouăle.

De ce este acest obicei de a înroși ouăle în Joia Mare, bineînțeles că se pot face și în Vinerea Mare și Sâmbăta Mare, dar atunci creștinii trebuie să fie neapărat la biserică.”, a explicat călugărul Daniel la Trinitas TV.

Ouăle roșii sunt un simbol pentru sărbătoarea de Paște, însă mulți oameni nu știu de ce trebuie vopsite, de fapt. Călugărul a vorbit și despre semnificația puternică pe care o are acest obicei. Mai exact, înroșirea ouălor are legătură cu sângele Mântuitorul, dar și cu chinurile prin care El a trecut înainte de Înviere.

„Are însă și o semnificație, pentru că noi în Joia Mare sărbătorim Vecernia, deci este o sărbătorire înaintea Vinerii Mari. Când Hristos a fost răstignit pe cruce, Maica Domnului cu mironosițele s-au dus la crucea Domnului ca să stea aproape de el, care era răstignit.

Erau ostași în jurul său, care nu permiteau să se apropie nimeni și atunci mironosițele s-au întrebat cum să stea la picioarele Domnului. Atunci au hotărât să ia un coș cu ouă ca să-l dea ostașilor, pentru a le permite să stea la picioarele Domnului, așa li s-a permis să stea aproape de cruce.

După ce cu toții au plecat, coșul a fost lăsat la baza sfintei cruci și se spune că sângele care s-a prelins pe cruce a înroșit ouăle, iar dimineața le-au găsit roșii, de aceea creștinii au acest obicei. În Vinerea Mare, au ouăle pregătite, care merg la biserică.”, a mai spus călugărul.

Citește și: TRADIȚII DE PAȘTE ÎN 2024! CE TREBUIE ȘI CE NU SĂ FACĂ ROMÂNII ÎN SĂPTĂMÂNA MARE SAU SĂPTĂMÂNA PATIMILOR

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *