December 14, 2024

În 1952, pe când avea doar șase ani, Paul s-a îmbolnăvit de poliomielită și a rămas cu sechele musculare grave, din cauza cărora n-a mai putut respira. Problema nu erau plămânii, ci paralizia mușchilor diafragmei, potrivit IFL Science. Singura sa șansă de supraviețuire a fost un așa-numit plămân de otel, o incintă metalică asemănătoare unui mic batiscaf, în care este introdus trupul pacientului, doar capul fiind lăsat afară.

După valurile de poliomelită din anii ’50, sute de americani au ajuns să trăiască în astfel de aparate, însă în prezent Paul se numără printre foarte puținii supraviețuitori.

În anii ’50-’60 presa americană a acordat o mare atenție poveștilor despre victimele poliomelitei  care au ajuns în ‘plămâni de oțel”. (sursa foto: Profimedia)

 

De-a lungul deceniilor, americanul și-a dezvoltat o tehnică proprie, numită “respirația broaștei”, care-i permite să părăsească din când în când incinta, timp de cel mult 3 minute.În ciuda suferinței care i-a transformat viața într-un calvar, Paul Alexander s-a dovedit a fi un exemplu de voință. A studiat dreptul la Universitatea din Texas, iar în 1984 a promovat și examenul de admitere în barou. Și-a scris și autobiografia, intitulată “Trei minute pentru un câine: Viața mea într-un plămân de oțel”, tipărind literă cu litera pe o tastatură specială, cu un creion ținut în dinți.Cea mai recentă provocare dusă la bun sfârșit a fost să-și creeze un cont TikTok, unde distribuie diverse povești și chiar răspunde întrebărilor puse de admiratorii tot mai numeroși.

 

@ironlungman Episode 1 of Convos with Paul! We will be responding to comments and questions about Paul’s life, his polio, and life in an iron lung! Please be positive ???? #PaulAlexander #poliopaul #ironlung #conversationswithpaul ♬ Chopin Nocturne No. 2 Piano Mono – moshimo sound design

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *