May 20, 2024

Doi tineri din Vaslui au dat ”spargerea” la un automat de colectare al pet-urilor de plastic dintr-un magazin Lidl. Cuplul a adus sute de sticle reciclabile – pe care le-au depozitat într-o față de plapumă. Vasluienii sunt părinții a 5 copii, iar recuperarea garanției de 50 de bani/ recipient – care face parte din Sistemul de Garanție Returnare – a devenit principala lor sursă de venit. 

Sistemul de Garanție Returnare pentru ambalajele de sticlă, plastic sau aluminiu reprezintă o modalitate prin care românii plătesc o garanție de 0,50 de bani atunci când cumpără o băutură de la magazin, garanție pe care o pot recupera returnând ambalajul gol la unul din punctele de colectare – fără a avea nevoie de bon fiscal. Fie că sunt atenți cu mediul înconjurător, fie că doresc să-și recupereze banii, unii românii vânează ambalajele băuturilor cu simbolul ”Ambalaj cu garanție”. Este și cazul a doi părinți din Vaslui – pentru care recuperarea celor 0,50 bani – de la orice băutură de până la 3 litri – a devenit principala sursă de venit.

Citește și: 99% DINTRE ROMÂNI AU PRONUNȚAT GREȘIT. FLORIN DUMITRESCU DEZVĂLUIE CUM SE PRONUNȚĂ CORECT LIDL, DE FAPT

Câte sticle au dus doi vasluieni la un centru ce reciclare din Lidl

Cei doi vasluieni sunt părinții a 5 copii, iar recuperarea garanției de 0,50 de bani este principala lor sursă de venit. Recent, cuplul a fost surprins în incinta unui magazin Lidl – la centrul de reciclare al ambalajelor, venind cu peste 100 de sticle depozitate într-o față de plapumă încăpătoare. Sunt zile în care tineri câștigă peste 100 de lei.

sursă foto: vremea nouă

Programul SGR a fost implementat în România pe data de 30 noiembrie 2023, iar ambalajele purtătoare de garanție (băuturi răcoritoare, bere, cidru, vin, băuturi alcoolice) au intrat pe rafturile magazinelor treptat – până la epuizarea stocurilor existente deja pe rafturi. În luna ianuarie 2024, au fost returnate doar 1% din ambalajele care purtau simbolul SGR. Produsele non-SGR vor mai putea fi comercializate până pe data de 30 iunie 2024.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *