July 21, 2024

Aeroportul Otopeni a fost scena unui adevărat haos după ce mai multe curse ale companiei Tarom au fost anulate, cauzate de o grevă spontană a piloților.

Peste 20 de piloți ai Tarom s-au declarat inapți de zbor, invocând condiții de muncă dificile și salarii stagnante de la nivelul anului 2007, în ciuda faptului că suntem în anul 2024.

Piloții Tarom protestează: Condiții grele de muncă și salarii neschimbate

Piloții Tarom susțin că au fost forțați să încalce Codul Muncii, care prevede doar cinci zile consecutive de zbor și două zile libere.

Ei au acuzat că sunt nevoiți să zboare șase sau chiar șapte zile consecutive fără compensații adecvate.

„Avem undeva peste 20 de piloți comandanți care s-au declarat inapți pentru zbor. Colegii noștri lucrează la această situație pentru a-i ajuta pe pasageri. E o situație neprevăzută, fără precedent”, a declarat Alexandru Anghel, comunicator Tarom, pe 8 iulie.

Dreptul pasagerilor: Unde pot cere despăgubiri

Pasagerii afectați de anulările zborurilor pot cere despăgubiri pentru biletele achiziționate.

FACIAS (Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului) a anunțat că va sprijini pasagerii în acest demers, oferind un instrument juridic pentru a solicita despăgubiri.

Aceștia pot depune o acțiune în răspundere civilă delictuală la Judecătoria Buftea, FACIAS intervenind în fiecare proces pentru a susține drepturile pasagerilor.

Critici severe adresate Companiei Naționale Aeroporturi București

FACIAS a criticat în repetate rânduri condițiile oferite de Compania Națională Aeroporturi București (CNAB) călătorilor de pe Aeroportul Henri Coandă, inclusiv mizeria din toalete, lipsa aerului condiționat și spațiile învechite și neigienizate.

Toate aceste probleme, combinate cu managementul defectuos al CNAB și al companiilor aeriene, contribuie la situații tensionate și greve ale personalului aeroportuar și ale piloților.

FACIAS îndeamnă pasagerii afectați să își apere drepturile pe cale judiciară, considerând că responsabilii pentru aceste condiții trebuie să răspundă pentru umilințele și condițiile inumane la care sunt supuși călători.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *