May 24, 2024

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a emis o alertă alimentară, vizând un produs vândut în lanțul de magazine Mega Image.

Aceasta este a 16-a retragere de produse alimentare din acest an, evidențiind o creștere semnificativă a alertelor pentru alimente neconforme.

Produsul retras de pe rafturile Mega Image

Conform unui comunicat oficial, produsul afectat este „Gaea, Ulei de măsline extravirgin pentru salată 500ml”, având numărul de lot L4009 și data de expirare iulie 2025.

Retragerea acestui produs a fost necesară după ce s-a descoperit o posibilă problemă legată de contaminarea cu pesticidul „clorpirifos” în loturi adiacente.

ANSVSA a subliniat că, deși lotul L4009 nu a fost confirmat ca fiind contaminat, măsura a fost luată din precauție.

„Retragerea produsului de pe piață și rechemarea acestuia de la consumatori au fost declanșate la solicitarea furnizorului, urmând principiul precauției de contaminare încrucișată cu un alt lot la care s-a detectat prezența pesticidului „clorpirifos”. Menționăm că în lotul L4009 cu termenul de valabilitate: Iulie 2025, nu s-a detectat pesticidul „clorpirifos”., au transmis reprezentanții ANSVSA.
Alertă alimentară în România: un produs din Mega Image, consumat frecvent,  retras de la raft. Risc mare de îmbolnăvire

Recomandări pentru consumatori

Persoanele care au achiziționat acest produs sunt sfătuite să evite consumul și să îl arunce sau să îl returneze la magazinul de unde l-au achiziționat.

Pentru a primi rambursarea, consumatorii trebuie să prezinte bonul fiscal. Mega Image a stabilit termenul limită pentru returnare până la data de 24 mai 2024.

„Considerând că sănătatea consumatorilor este cea mai importantă, Mega Image solicită clienților să nu consume produsele cu loturile menționate și roagă cu amabilitate să le distrugă sau să le returneze la punctul de vânzare din care s-a achiziționat produsul.”

„Este necesară prezentarea bonului fiscal. Consumatorii sunt rugați să returneze produsul cu datele menționate mai sus până la data de 24.05.2024. Le cerem scuze clienților noștri pentru neplăcerea creată și îi asigurăm că monitorizăm permanent calitatea și siguranța produselor noastre.”, au transmis și reprezentanții Mega Image.

O tendință îngrijorătoare

Numărul crescut de alerte și retrageri de produse alimentare din magazine reflectă eforturile sporite ale autorităților în supravegherea și controlul calității alimentelor.

De asemenea, tehnologia avansată utilizată în laboratoare permite detectarea mai rapidă și precisă a problemelor de siguranță alimentară.

În comparație cu anul 2017, când au fost emise doar două alerte pentru produse neconforme, în primele cinci luni ale acestui an, numărul acestora a ajuns deja la 16. Anul 2022 a înregistrat peste 70 de retrageri de produse, marcând un record.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *