December 2, 2023

Războiul dintre Alin Petrache și Eduárd Novák continuă! La mai bine de o lună de când Președintele Federației Române de Rugby a fost învinovățit pentru eșecul de la Campionatul Mondial și a aruncat o parte de vină asupra fostului ministru al Sportului, care nu i-a dat buget, a venit replica lui Novák, abia pe 10 noiembrie. Acum, pe 11 noiembrie, Petrache a răbufnit pe rețelele de socializare.

În urmă cu o lună, Alin Petrache a spus că a încercat să poarte discuții cu Eduárd Novák, spre obținerea unui buget prin care să poată asigura performanță în Rugby. Președintele FRB susținea, acum o lună, că el nu caută vinovați, dar refuzul dialogului cu fostul ministru a dus, de fapt, la dezastrul de la Campionatul Mondial, unde România a fost bătută cu 82-8 de Irlanda, 76 la 0 de Africa de Sud, 84-0 de Scoția, 45 la 24 de Tonga.

Scandalul dintre Alin Petrache și Eduárd Novák continuă / Sursă foto: Facebook

(VEZI ȘI: Sfidare pe față! Eduard Novak, ministrul Sportului, a refuzat să cânte imnul României)

Răspunsul lui Eduárd Novák, după Cupa Mondială

Fostul ministru a răspuns, pe rețelele de socializare, la abia o lună de la declarațiile lui Alin Petrache, cu o listă punctuală de răspunsuri și cu faptul că președintele FRL ar încerca să se „spele pe mâini pentru eșec:

O să vă dau și câteva răspunsuri care poate vă ajută:
1. Buget alocat Ministerul Sportului
Bugetul Federației de Rugby a avut cel mai mare buget în anii 2021, 2022, 2023 dintre sporturile de echipă din România.

2. Ați avut cele mai bune condiții de pregătire (Arcul de Triumf), față de alte sporturi de echipă. Spre comparație, handbal Floreasca este o paragină, Volei nici nu are teren propriu, polo în Floreasca, este o paragină, baschet…

3. Însă, față de alte sporturi de echipă aveți cele mai puține echipe în Liga 1, doar 5, aveți cei mai puțini jucători legitimați.
Spre comparație cu Rugby, alte sporturi de echipă chiar au obținut rezultate internaționale.

4. Vă referiți la bugetele celorlalte țări și sprijinul de la stat.
Franta 2 milioane de jucători, România 9100 jucători. Franța 146.000 de cluburi, România 113 cluburi.

Vă rog nu induceți în eroare opinia publică, nu aveți cum să comparați bugetul cu aceste țări. Doar din taxele acestor jucători Federația are proporțional buget mult mai mare.

Vă rog mult nu mai căutați vinovați, mai bine analizați ce ați realizat în mandatele dumneavostră de președinte și dacă considerați că ați dat greș, să vă dați demisia de onoare. Poate altcineva va fi interesat și de rugby-ul din țară, nu numai de stadionul Arcul de Triumf…
Mult succes în orice faceți”

Replica lui Alin Patrache

La o zi după ce fostul ministru al Sportului a dat vina pe el pentru situația în rugby-ul din țară de 20 de ani, i-a transmis că minte populația și cele prezentate mai sus, Alin Petrache nu a putut rămâne indiferent și a făcut un apel public către Eduárd Novák:

„Domnule fost ministru,
Plecând de la o vorbă românească „dacă tăceai, filosof rămâneai” aș vrea să vă spun cum va percepe lumea mesajul dvs.

1. A venit la o lună după declarațiile mele. Arată ori că gândiți încet, ori că nu mai aveți suficiente pisicuțe să postați pe rețelele sociale și ați considerat că o să vă crească reach-ul dacă mă atacați.

2. Dacă știți cât fac 1+1 o să vedeți că nu am avut nici pe departe cel mai mare buget, ba din contră, ați vrut să demonstrați cât de puternic sunteți dvs ca bărbat și ne-ați tăiat fără scrupule și fără argumente bugetul. Sunt cifre reale, dar poate le-ați pierdut în traducere”

Lista de plângeri adresate fostului ministru

„3. Eu încă mai sper că aceasta declarație, cum că am avut cele mai bune condiții de pregătire, este făcută după un antrenament istovitor, când creierul nu se mai oxigenează corespunzător. Ne-am antrenat doar în București. Pe un teren mult mai mic decât cel regulamentar. Cu bugetare primită cu trei săptămâni înainte de începerea stagiului, domnule strateg. Ce ați făcut ca ministru, faceți și acum când sunteți un simplu cetățean.

Învrăjbiți sporturile între ele și, ca orice om fără idei, comparați mere cu pere. Dacă toate acele baze sunt în paragină sunteți primul vinovat. Ați fost ministru și nu ați făcut nimic. Sau ați făcut, dar doar pentru anumite sporturi, din anumite zone. Dacă acest stadion este la un standard, este pentru că cineva s-a preocupat să îl facă așa.

Dvs doar l-ați rechiziționat din pix. Vă reamintesc că în săptămâna singurului meci de pregătire de pe teren propriu, înainte de Cupa Mondială, am fost nevoiți să ne antrenăm pe patru terenuri diferite. În cinci zile, patru terenuri. Nici măcar pentru Cupa Mondială nu ați catadicsit să ne puneți la dispoziție terenul nostru istoric”

Alin Petrache îl acuză pe Eduárd Novák că este „cel mai mare scamator din sporul românesc”

„4. Știți cum o să își amintească lumea de dvs? Ministrul Sportului care nu știa imnul țării care îl premia generos pentru fiecare medalie, atât pe el, cât și pe toți membrii familiei care aveau orice legătură cu sportul. Ministrul care a dus sportul românesc alături de cel din țările africane. Erați și ministru, și sportiv, și cel mai tare influencer bilingv de pe Facebook.

O să rămâneți în conștiința publică, pentru scurt timp vă asigur, drept cel mai mare “scamator” din sportul românesc. Ați „ascuns” un stadion, folosind doar un pix. Și toate astea pentru ce? Ca să aveți un apartament rezervat la hotelul stadionului? Ca să puteți faceți baie la piscina complexului? Pentru un masaj gratuit?

Ziarele vuiau că aveați timp de amantă, dar nu aveați timp să vă întâlniți cu federațiile sportive. Ați cheltuit atâtea resurse și v-ați “maimuțărit” pe la televizor cu o strategie făcută pe un colț de masă, care nu avea nici cap, nici coadă. Din nou, fără să vă consultați cu federațiile. Apropo, cam cât s-a implementat din strategia dvs?”

Președintele FRL, către fostul ministru al Sportului: „Mininizați totul”

„5. Nu știu de unde aveți cifrele pe care le-ați postat, dar dacă gândirea dvs analitică vă spune că noi suntem la nivelul în care să ne comparăm cu Franța la rugby este clar că nu ați înțeles nimic din sportul acesta sau din sport în general. Diferențele ar fi probabil aceleași dacă v-am compara pe dvs cu Ministrul Sportului din Franța. Poate mai mari.

Dacă noi reușim să ne calificăm la o Cupă Mondială cu atât de puțini sportivi cu cât clamați dvs că avem, compilând, în mod voi eronat, informații pe care le aveți din perioada când erați ministru, înseamnă că suntem performanți.

Dacă mergem la aceeași competiție și noi, cei cu 113 cluburi, și cei cu 146.000 de cluburi, înseamnă că, în ciuda piedicilor dvs, am reușit să ajungem la al treilea eveniment sportiv al planetei. Și nu avem foarte multe astfel de sporturi în România. Dar dvs minimizați totul”

Doar 37 de lei alocați pentru un sportiv român, pe zi!

„6. Ați numărat vreodată mesajele primite de la mine, sau de la alți președinți de federație, la care nu ați răspuns niciodată? Vă mai amintiți cum ați procedat când a trebuit să aprobați bugetul pentru pregătirea Cupei Mondiale? Și cum ați vrut să mă umiliți pe mine și rugbyul românesc tinându-mă zile întregi la ușă, de ajunsese să le fie rușine și consilierilor dvs de cum vă comportați?

7. Cum puteți să scrieți asemenea inepții când Federația Română de Rugby a suplimentat bugetul oferit de MTS cu peste 60% din venituri proprii? Sau credeți că un jucător senior care are și 4 antrenamente pe zi, mănâncă de 37 de lei un prânz?”

Alin Petrache îl acuză pe Eduárd Novák de sabotaj

„8. Știți că noi am mai demonstrat cândva că dumneavoastră omiteți adevărul foarte ușor și după aceea ați dat vina pe limba română. Nu o să ne lăsăm până când Stadionul Național de Rugby Arcul de Triumf nu va reveni acolo unde îi este locul din 1908.

9. Planul dvs malefic de a ne pune piedică a reușit. Așa cum am început, vă spun din nou. Aveați ocazia să nu spuneți nimic. Dar evident, ca orice trompetă, vă place să vă auziți vorbind”

Eduárd Novák l-a blocat pe Alin Petrache pe Facebook

„10. Și vă mai rog ceva, nu mai folosiți tricolorul în postări până când nu învățați măcar trei strofe din imn.

Vă aștept cu o altă analiză pertinentă peste vreo lună sau două.
P.S. Dacă tot scrieți de rugby poate îi deblocați și pe toți fanii acestui sport care sunt blocați pe paginile dvs de pe rețelele sociale doar pentru că nu vă place ce vă scriu”, este finalul mesajului transmis de către Alin Petrache pe Facebook.

(CITEȘTE ȘI: Eduard Novak insistă ca FCSB să joace în Ghencea. “Gazonul costă 30.000 de euro lunar. Cine plătește? Statul? Trebuie să aibă acces și altcineva”)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *