September 11, 2024

Ministerul Finanțelor a adoptat un proiect de lege prin care, începând cu luna ianuarie 2024, se va aplica majorarea TVA-ului pentru locuințele ce au o suprafață de maxim 120 de metri pătrați utili, exclusiv anexele gospodărești și care nu depășesc prețul de 600.000 de lei (aproximativ 120.000 de euro)

TVA-ul locuințelor va crește începând cu luna ianuarie 2024, de la 5% la 9% pentru locuințele care nu depășesc suma de 600.000 de lei (aproximativ 120.000 de euro). Măsura nu se aplică pentru românii care au apucat să achite plata în avans al unei locuințe până la finalul anului 2023. În acest caz se va aplica vechea cotă TVA de 5%, se arată în proiectul de lege al Ministerului Finanțelor. 

Citește și: MARCEL CIOLACU: ESTE INSUFICIENT SĂ SCĂDEM TVA LA ALIMENTELE DE BAZĂ

De la 1 ianuarie 2024 TVA-ul pe locuințe va crește de la 5% la 9%

Până la 1 ianuarie 2024, cota redusă a TVA-ului (5%) pentru un apartament ce valorează 600.000 de euro este de 30.000 de lei, adică în jur de 6.000 de euro. Începând cu 1 ianuarie, pentru un apartament care valorează 600.000 de lei, adică aproximativ 120.000 de euro, cota TVA-ului ( 9%) este de 54.000 de lei, adică aproximativ 11.000 de euro.

Totodată, noile măsuri legislative impun o cotă de TVA diferită a locuințelor nefinisate (”la roșu” sau ”la gri”) în care noii proprietari nu se pot muta. Cota TVA de 5% se aplică numai în cazul locuințelor care în momentul livrării pot fi locuite ca atare și îndeplinesc următoarele condiții:

  • acces liber individual la spațiul locuibil, fără tulburarea posesiei și a folosinței exclusive a spațiului deținut de către o altă persoană sau familie
  • acces la energia electrică și apă potabilă, evacuarea controlată a apelor uzate și a reziduurilor menajere
  • sunt formate cel puțin dintr-un spațiu de odihnă, un spațiu pentru pregătirea hranei și un grup sanitar
  • finsajele exterioare includ cel puțin- acoperiș dacă, în funcție de tipul construcției, este prevăzut acest element constructiv, geamuri, ușă de la intrare
  • finisajele interioare includ cel puțin – pereți finisați cu vopsea, tapet, faianță sau alte elemente utilizate pentru finisare, podele finisate sau gresie, parchet sau alte elemente utilizate pentru finisare, uși interioare, în funcție de proiect.
  • instalații sanitare și obiecte sanitare, respectiv vas WC, lavoar și spălător cu cuvă, cu bateriile aferente
  • instalații electrice, inclusiv tablou, doze, întrerupătoare/comutatoare și prize.

Citește și: ROMÂNII PRIMESC O NOUĂ LOVITURĂ! CUM VOR SĂ FACĂ LIDERII COALIȚIEI BANI PENTRU GAURA BUGETARĂ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *