June 15, 2024

Un număr semnificativ de pensionari trebuie să depună diverse adeverințe pentru a beneficia de o majorare a pensiei la recalculare.

Aceste adeverințe sunt esențiale pentru a include veniturile suplimentare cum ar fi sporurile, orele suplimentare, turele de noapte și zilele de sâmbătă lucrate, care pot contribui semnificativ la creșterea pensiei lunare.

Care este documentul de care ai nevoie pentru majorarea pensiei

Pentru calcularea veniturilor nepermanente, trebuie depuse aceste adeverințe. Veniturile nepermanente includ prime, sporuri, ore lucrate sâmbăta, noaptea sau suplimentare.

Pentru românii care s-au pensionat înainte de 2001, veniturile suplimentare nu au fost luate în calcul la recalcularea pensiei și, implicit, nu au fost considerate ca parte a contribuțiilor pentru pensie.

Astfel, pentru a obține o pensie mai mare, chiar și cu câteva sute de lei, acești pensionari sunt obligați să depună personal aceste adeverințe la Casele de Pensii.

Ce persoane pot depune adeverințe?

Până în 1977, contribuțiile la asigurările sociale (CAS) erau calculate pe baza salariului brut din statul de plată, care includea salariul pentru orele lucrate în regim normal, salariul obținut în baza unor acorduri individuale, precum și sporuri cu caracter permanent, cum ar fi cele pentru vechime sau condiții grele de muncă, dar și sporurile temporare, precum sporul de noapte sau pentru sărbători.

Între anii 1977 și 1990, s-a trecut de la calculul contribuțiilor la asigurările sociale pe baza salariului brut la calculul acestora pe baza salariului net (prin deducerea contribuțiilor și impozitelor corespunzătoare din salariul brut).

În statul de plată nu mai sunt evidențiate aceste rețineri, ele fiind suportate de angajator.

Termenul limită și procedura de depunere a adeverințelor

Este important de menționat că aceste documente pot fi depuse și după 1 septembrie 2024, având termen până la 1 martie 2025.

Pensionarii sunt obligați să obțină adeverințe de la angajatori pentru a dovedi că au beneficiat de sporuri, prime sau au lucrat ore suplimentare în weekend sau pe timp de noapte.

Fără aceste documente, sporurile și orele suplimentare nu vor fi luate în considerare la recalcularea pensiei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *