April 25, 2024

Cu regret, s-a stins din viață Constantin Nițu, unul dintre cei mai reprezentativi meșteri populari ai Olteniei, la vârsta de 79 de ani.

Tristă veste a fost dată de către Valeru Ciurea, consilier cultural la Centrul Județean de Cultură și Arte Olt.

Constantin Nițu și-a dedicat viața meșteșugului tradițional și pasiunii pentru obiectele etnografice. S-a născut în comuna Poboru, Oltenia, pe 5 mai 1944.

A deprins meșteșugul portului tradițional de la o vârstă fragedă, fiind învățat de către mama și cele două bunici.

Ceea ce l-a făcut remarcabil pe Constantin Nițu nu a fost doar abilitatea sa de a crea costume populare, ci și munca sa de cercetare și pasiunea pentru păstrarea tradițiilor.

O colecție de peste 5.000 de obiecte etnografice

A adunat o colecție impresionantă de peste 5.000 de obiecte etnografice, în care se regăsesc amintiri și tradiții ale satului oltenesc.

Unul dintre marile sale visuri a fost acela de a înființa un muzeu etnografic în localitatea natală, unde să poată expune această colecție valoroasă.

Cu toate acestea, visul său nu s-a împlinit complet, iar multe dintre obiectele adunate de-a lungul vieții au fost răspândite în diverse locuri sau chiar furate.

Chiar și în tristețea pierderii sale, Constantin Nițu rămâne un simbol al tradiției și culturii populare din Oltenia.

Contribuția sa la păstrarea și promovarea meșteșugurilor tradiționale va fi mereu apreciată și amintită în inimile celor care au avut privilegiul să-l cunoască sau să-i admire munca.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *