July 21, 2024

Absolvenții de clasa a VIII-a din România susțin astăzi prima probă a Evaluării Naționale 2024, examenul de Limba și Literatura Română.

Acest examen marchează un moment important în viața elevilor, fiind un pas esențial pentru admiterea la liceu.

Conform datelor oferite de inspectoratele școlare județene, peste 160.400 de elevi de clasa a VIII-a s-au înscris pentru a susține acest examen, desfășurat în 3.392 de unități de învățământ și centre de examen din întreaga țară.

Subiectele și baremul de corectare

Subiectele și baremul de corectare pentru proba de Limba română vor fi disponibile imediat ce Ministerul Educației le va publica.

Elevii sunt așteptați la centrele de examen între orele 8:00 și 8:30, iar probele vor începe la ora 9:00. Examenul durează 120 de minute, timp care începe din momentul în care elevii primesc broșura cu subiecte și completează datele de identificare.

Este obligatoriu ca elevii să aibă un act de identitate valid și să folosească instrumente de scris cu cerneală sau pastă albastră, iar pentru scheme și desene, se poate utiliza un creion negru.
Subiectele și baremul la proba de Limba română de la Evaluare Națională 2024  vor fi publicate pe edu.ro | Digi24

Calendarul Evaluării Naționale 2024

Evaluarea Națională continuă cu următoarele probe:

  • 27 iunie 2024 – Proba scrisă la Matematică
  • 28 iunie 2024 – Proba scrisă la Limba maternă

Rezultatele inițiale vor fi afișate pe 3 iulie, până la ora 14:00. Elevii nemulțumiți de notele obținute pot depune contestații în aceeași zi, între orele 16:00 și 19:00, sau pe 4 iulie, între orele 8:00 și 12:00.

Este important de reținut că notele pot fi modificate atât în creștere, cât și în scădere în urma contestațiilor. Pentru a proteja datele personale ale elevilor, rezultatele vor fi afișate anonim, utilizând coduri individuale.

Aceste coduri vor fi distribuite elevilor la prima probă, pe baza unei semnături.

Rezultatele finale ale Evaluării Naționale vor fi publicate pe 9 iulie 2024. Media obținută la acest examen este esențială pentru admiterea la liceu.

Media de admitere în clasa a IX-a se calculează ca medie aritmetică a notelor de la Evaluarea Națională, cu două zecimale, fără rotunjire.

Reguli și interdicții

Pentru a asigura corectitudinea examenului, elevilor le este interzis să aducă în sala de examen orice materiale ajutătoare, cum ar fi manuale, dicționare, cărți, notițe, ciorne, rezumate, culegeri, telefoane mobile, dispozitive electronice, de tip IoT, de calcul sau de comunicare.

Ghiozdanele, rucsacurile, sacoșele, poșetele și alte obiecte similare nu sunt permise în sala de examen. Ascunderea acestor obiecte în haine, încălțăminte, penare sau bănci va atrage eliminarea din examen.

În timpul probelor scrise, candidaților le este interzisă utilizarea oricăror mijloace de calcul, cu excepția celor permise pentru candidații cu nevoi speciale. Încălcarea acestei reguli va duce la eliminarea imediată din examen.

Așteptări și aperanțe

Evaluarea Națională este un moment de mare importanță pentru absolvenții de clasa a VIII-a, marcând sfârșitul ciclului gimnazial și influențând continuarea studiilor lor.

Părinții și profesorii își pun speranțele în rezultatele elevilor, iar emoțiile sunt mari atât pentru cei care susțin examenele, cât și pentru cei care îi susțin.

Cu o pregătire adecvată și respectarea regulilor impuse, se speră că toți elevii vor putea trece cu succes prin acest examen crucial.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *