June 15, 2024

Dispozitivele inteligente și aplicațiile pe care le folosim zilnic pot culege o cantitate impresionantă de informații despre noi, fără să realizăm acest lucru.

Accesul la camera foto, microfon, agenda de contacte și alte date personale este o realitate la îndemâna acestor tehnologii.

Astfel, nu este surprinzător că uneori ne confruntăm cu reclame la produse sau vacanțe despre care am discutat verbal, fără să fi accesat vreun site sau pagină de Facebook.

Spionajul tehnologic și publicitatea online

Specialiștii în publicitate online susțin că aceste sisteme sunt proiectate pentru a ne ajuta și pentru a ne oferi cele mai bune oferte pentru produsele sau serviciile de care avem nevoie.

Astfel, suntem adesea influențați de reclamele care ne apar pe Facebook, Instagram și alte platforme, chiar și atunci când nu căutăm explicit acele produse sau servicii.

„Când încercăm să căutăm o vacanță și alegem o anumită destinație, imediat apar oferte mai bune decât cele la care ne hotărâsem inițial,” explică un utilizator, subliniind modul subtil în care suntem expuși la publicitate online.

Măsuri de protecție împotriva monitorizării

Pentru cei preocupati de intimitate, există metode de a evita acest tip de monitorizare. Unii utilizatori folosesc VPN-uri și navighează în mod incognito pentru a evita urmărirea.

Totuși, este important să înțelegem că datele noastre sunt adunate nu doar de pe Facebook, ci și de pe alte site-uri și aplicații.
Atenție, români. Detaliul de pe telefonul tău mobil care arată ca ești spionat

Gestionarea permisiunilor aplicațiilor

Utilizatorii au control asupra informațiilor pe care le împărtășesc cu rețelele sociale și aplicațiile. În setările telefonului, putem vedea la ce au acces aplicațiile și putem limita accesul acestora la microfon, contacte, camera foto, locație și altele.

Totuși, este important să ținem cont că reclamele personalizate pot fi benefice, contribuind la relevanța și utilitatea publicității online.

Chiar dacă sistemul prin care aplicațiile și dispozitivele inteligente ne „spionează” este gândit pentru a ne aduce beneficii.

Este esențial să fim conștienți de permisiunile pe care le acordăm și să ne gestionăm setările de confidențialitate pentru a avea control asupra datelor noastre.

Raportarea reclamelor nepotrivite și folosirea cu înțelepciune a acestor tehnologii poate contribui la o experiență online mai sigură și mai plăcută pentru toți utilizatorii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *