September 11, 2024

Anul 2023 a fost unul în care în România au ajuns numeroși lucrători străini, iar anul viitor un număr și mai mare se anunță. Guvernul propune pentru anul 2024 un contingent de 140.000 de lucrători străini nou admişi pe piaţa forţei de muncă din România.

Potrivit proiectului de lege, în cursul anului 2024, angajatorii vor putea aduce la muncă, în ţară, cel mult 140.000 de noi lucrători din afara UE, numărul acestora crescând cu 40% faţă de cel reglementat de guvern pentru acest an. Decizia vine după ce tot mai mulți români refuză locurile de muncă slab plătite și care implică un volum de muncă mare.

(CITEȘTE ȘI: LIVRATORII ASIATICI, VIAȚĂ GREA ÎN ROMÂNIA! CÂT CÂȘTIGĂ PE LUNĂ ȘI LA CE SUNT SUPUȘI DE CĂTRE ANGAJATORI)

Crește numărul lucrătorilor străini

Anual, executivul stabileşte prin HG numărul maxim de noi lucrători străini care pot fi aduşi la lucru în România. Pentru anul 2023, a fost stabilit un contingent de cel mult 100.000 de lucrători străini nou-adminişi pe piaţa muncii din ţara noastră, prin Hotărârea Guvernului nr. 1448/2022.

Însă, pentru anul viitor, numărul lucrătorilor străini a fost crescut și asta pentru că tot mai mulţi români refuză să accepte posturi prost plătite și fără perspective de promovare. De menționat este și faptul că unul dintre criteriile relevante de care guvernul ţine cont când alege mărimea contingentului de străini nou-admişi pe piaţa muncii este indicatorul locuri de muncă vacante pentru care angajatorii nu au găsit candidaţi din România eligibili.

Potrivit economica.net principalele motive pentru care românii refuză aceste posturi vacantate sunt: remuneraţia modestă, distanţă mare faţă de casele candidaţilor, lipsa perspective de promovare profesională şi volum mare de muncă. Așa că mulți dintre românii care ar putea ocupa aceste posturi aleg să plece în străinătate și să caute acolo perspective mai bune pentru viitor.

Datele ANOFM arată că peste 300.000 de locuri de muncă au fost vacantate de angajatori în mod repetat, în perioada ianuarie – august 2023, fără să găsească forţă de muncă locală. Locurile de muncă pentru care angajatorii au căutat în mod repetat candidaţi din România în primele opt luni, şi nu au găsit, sunt în domenii precum:

  • lucrări de construcții ale clădirilor rezidențiale și nerezidențiale: peste 46.600 de locuri de muncă neocupate
  • alte activități poștale și de curier: peste 24.000 de posturi
  • activități de contractare, pe baze temporare, a personalului: peste 20.700 de posturi
  • restaurante: peste 18.300 de posturi
  • activități ale agențiilor de plasare a forței de muncă: peste 11.000 de posturi
  • transporturi rutiere de mărfuri: peste 11.000 de posturi
  • activități de protecție și gardă: peste 9.900 de posturi
  • comerț cu amănuntul în magazine nespecializate, cu vânzare predominantă de produse alimentare, băuturi și tutun: peste 5.800 de posturi
  • lucrări de instalații sanitare, de încălzire și de aer condiționat: peste 4.900 de posturi
  • activități generale de curățenie a clădirilor: peste 4.200 de posturi.
  • lucrări de construcții a drumurilor și autostrăzilor: peste 4.000 de posturi
  • alte transporturi terestre de călători: peste 3.900 de posturi
  • fabricarea pâinii, fabricarea prăjiturilor și a produselor proaspete de patiserie: aproape 3.800 de posturi
  • hoteluri și alte facilități de cazare similare: peste 3.400 de posturi.

(VEZI ȘI: CUM A VRUT CURIERUL DE LA GLOVO SĂ ȘANTAJEZE O CLIENTĂ DIN ROMÂNIA: „ÎMI DAI NIȘTE BANI ȘI VIN LA TINE”)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *