July 22, 2024

Partida Romilor a făcut plângere penală la Parchet împotriva fanilor FCSB-ului. Formațiunea denunță mesajele rasiste afișate de suporterii echipei din Berceni, pe durata partidei câștigată de alb-vișinii, scor 2-1, duminica trecută.

Partida Romilor declară război total fanilor FCSB-ului, care la ultimul derby cu Rapid au afișat mai multe mesaje rasiste precum „Neintegrați în societate, rămâneți o minoritate”, „Moarte țiganilor” și „Mori, țigane”. Formațiunea a depus plângere penală la Parchet pentru instigare „la violenţă, ură şi discriminare”.

Conducerea Asociaţiei Partida Romilor Pro-Europa (APRPE) a depus, ieri, plângere penală la Parchet, împotriva suporterilor din Peluza Nord a FCSB, care la derby-ul cu echipa Rapid au afişat mesaje profund rasiste (Mori, ţigane!, Neintegraţi în societate, rămâneţi o minoritate, Moarte ţiganilor!), prin care au jignit minoritatea romă din România. Plângerea penală este pentru instigare publică şi incitare la violenţă, ură şi discriminare”, anunţă formaţiunea.

(NU RATA: PLÂNGERE PENALĂ DUPĂ FCSB – RAPID, SCOR 1-2. „INSTIGARE LA URĂ!” TOATE DETALIILE AICI)

Partida Romilor, în război cu fanii FCSB-ului. „Cerem autorităţilor să-i identifice urgent pe cei vinovaţi şi să-i tragă la raspundere”

În continuare, Partida Romilor subliniază faptul că astfel de manifestări reprezintă un pericol social grav, motiv pentru care solicită autorităților să-i identifice urgent pe cei vinovați de afișarea respectivelor mesaje.

Astfel de mesaje extrem de rasiste la adresa minorităţii rome din România trebuie să fie urgent sancţionate de către autorităţile statului, deoarece intră sub incidenţa Codului Penal şi a Legii antiţigănismului. Astfel de manifestări reprezintă un pericol social grav, deoarece instigă populaţia la violenţă, ură şi discriminare. Impactul mesajelor instigatoare la ură rasială au atins cota maximă a extremismului. Cerem autorităţilor să-i identifice urgent pe cei vinovaţi şi să-i tragă la raspundere”, a declarat Ionuţ Păun, preşedintele Organizaţiei de Tineret a APRPE (Asociația Partida Romilor Pro-Europa).

Plângere și la CNCD, FRF și LPF

Partida Romilor nu s-a adresat doar Parchetului. A depus o plângere și la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), la Federaţia Română de Fotbal (FRF) şi la Liga Profesionistă de Fotbal (LPF).

Acest incident rasist a avut loc în ziua în care Asociaţia Partida Romilor Pro-Europa a organizat la Bucureşti Congresul reprezentanţilor comunităţilor de romi din România, cea mai mare adunare a romilor care a avut loc vreodată, la care au participat peste 4.200 de romi. De aceea, considerăm că momentul nu a fost ales întâmplător. Mă întreb ce s-ar întâmpla dacă romii ar lua în serios aceste jigniri ale suporterilor FCSB. Imaginaţi-vă cum ar putea escalada această situaţie. Perpetuarea acestor jigniri pe stadioane nu face altceva decât să sporească ura populaţiei majoritare faţă de romi. Sper ca autorităţile să ia măsuri urgent„, a adăugat Ionuţ Păun.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *