May 20, 2024

Rocio, o tânără din Cuba, s-a mutat la noi în țară în urmă cu aproape patru ani. Ea a venit să studieze aici, după ce a obținut o bursă la Facultatea de Litere, specializarea Limba și literatura română și Engleză. De curând, studenta a decis să împărtășească în mediul online părerea pe care a avut-o despre România atunci când a venit pentru prima oară. Primul șoc l-a trăit încă de când a ajuns în aeroport.

În cadrul unui filmuleț pe TikTok, Rocio a dezvăluit trei lucruri care au șocat-o atunci când a venit pentru prima dată în România. Tânăra a fost surprinsă de vremea din țara noastră pentru că atunci era foarte frig. În Cuba, temperaturile sunt mereu ridicate.

„Eu am venit în luna noiembrie şi, evident, era foarte, foarte frig. Eu vin dintr-o ţară din Caraibe şi, evident, acolo este vară tot anul. Cea mai scăzută temperatură pe care o ţin minte a fost de 10 grade.

Pentru noi, 8 – 10 grade însemnau o iarnă foarte grea. (…) Când am pus piciorul, pentru prima dată, în afara aeroportului, am crezut că acolo mor pentru că am simţit un frig care-ţi intra prin oase.”, a mărturisit tânăra din Cuba.

Citește și: CE A APĂRUT PE CERUL ROMÂNIEI, ÎN NOAPTEA DE 10 SPRE 11 MAI 2024. LOCUITORII AU RĂMAS MASCĂ ȘI AU IMORTALIZAT MOMENTUL

Tânăra din Cuba: ”Nu am văzut în viața mea așa ceva”

Rocio a povestit că în Cuba a avut parte de multe greutăți. Spre exemplu, electrocasnicele și electronicele sunt foarte greu de găsit. În puținele magazine unde se găsesc obiectele sunt scoase la vânzare în dolari, iar locuitorii sunt nevoiți să facă rost de bani la negru. Astfel, tânăra a fost surprinsă atunci când a văzut multitudinea de magazine din România și libertatea oamenilor de a cumpăra ceea ce își doresc.

„Altă chestie care pentru mine a fost un şoc când am venit: magazinele. (n.r. În Cuba) nu există magazine de haine, de electrocasnice, de mobilă. În Cuba există doar magazine care sunt de mâncare sau cele mixte care au un pic din toate, dar în acelaşi timp nu au nimic (…).

În momentul în care vorbim, magazinele sunt goale şi cele care au ceva (n.r. marfă) sunt în dolari şi cubanezii normali nu au dolari pentru că salariul este în pesos cubanezi şi trebuie să îi schimbe la negru pentru că nu se poate, adică statul nu-ţi dă posibilitatea să schimbi când vrei tu.”, a mai spus Rocio.

Un alt lucru care a șocat-o pe tânăra studentă este transportul în comun. Rocio a povestit că în Cuba biletele sunt mult prea scumpe, iar autobuzele sunt rare. Din acest motiv, erau zile în care nu avea cu ce să ajungă la școală.

„Şi a treia chestie care, pentru mine, a fost un şoc este transportul. Tot la fel ca magazinele, pare ceva foarte banal, dar pentru mine a fost un şoc să văd cât de bun era transportul. Eu eram la facultate în Cuba şi nu aveam cu ce să plec.

Erau zile când nu aveam cum să ajung la şcoală pentru că nu aveam cu ce. Acolo se foloseşte foarte mult autostopul. Aici să văd trenurile, să văd metrourile este ceva minunat. Nu am văzut în viaţa mea aşa ceva. Am trăit în Cuba 21 de ani şi cred că acum cunosc mai multe oraşe din România decât din Cuba.”, a adăugat Rocio.

Citește și: CE A PĂȚIT ACEST PENSIONAR ITALIAN DE 79 DE ANI, DUPĂ CE S-A CUPLAT CU O ROMÂNCĂ DE 28 DE ANI. CINE (ȘI CE) ERA SIMONA, DE FAPT

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *