July 21, 2024

Suleyman Magnificul nu era doar un conducător înțelept și un strateg abil, ci și un cunoscător pasionat al artei preparării cafelei.

Aroma sa intensă și savoarea distinctivă au fost apreciate în cercurile sale selecte, iar rețeta sa de cafea a rămas o taină bine păzită de-a lungul secolelor.

Începuturile unei pasiuni

Sultanul Suleyman a domnit într-o perioadă de maximă expansiune a Imperiului Otoman, acoperind peste 6 milioane de kilometri pătrați și guvernând o populație de peste 25 de milioane de oameni.

În mijlocul marilor sale victorii și a prosperității imperiale, el găsea răgazul și plăcerea într-o ceașcă de cafea aromată, un lux adus în capitala vastă, Istanbul.

Reteta cafelei preferate de Suleyman
Rețeta preferată de cafea a lui Suleyman Magnificul. Dacă o prepari în acest mod te vei

Pentru a reconstitui gustul unic al cafelei preferate de marele sultan, veți avea nevoie de următoarele ingrediente și pași:

Ingrediente:

 • Apă
 • Cafea măcinată (10 grame pentru fiecare ceașcă de apă)
 • Zahăr (opțional)
 • Caimac (2 lingurițe pentru fiecare ceașcă)
 • Cardamom (opțional, pentru o aromă exotică)

Instrucțiuni:

 1. Măsurați apa folosind aceeași ceașcă cu care veți bea cafeaua. Dacă doriți, adăugați o linguriță de zahăr pentru fiecare porție de apă.
 2. Încălziți apa într-un ibric la foc mic. Când apa devine călduță, adăugați cafeaua măcinată în cantitatea potrivită pentru fiecare ceașcă de apă.
 3. Amestecați ușor și lăsați să fiarbă până când cafeaua capătă o aromă intensă, însă fără a lăsa amestecul să dea în clocot.
 4. În timp ce cafeaua fierbe, adăugați treptat o linguriță rasă de cafea măcinată, presărând-o în ploaie în ibric și amestecând continuu până când se omogenizează.
 5. În cești, adăugați câte două lingurițe de caimac.
 6. Lăsați ibricul pe foc până când cafeaua atinge punctul ideal de fierbere, apoi îndepărtați-l pentru a se odihni puțin.
 7. Opțional, puteți adăuga cardamom pentru o aromă exotică, fără a schimba gustul esențial al cafelei.
 8. Cafeaua turcească se servește fără a strecura zațul, păstrând astfel tradiția și autenticitatea acestei băuturi.

Povestea din spatele căniței de cafea

Astfel, cafeaua turcească preparată după rețeta preferată de Suleyman Magnificul nu este doar o băutură, ci o fereastră deschisă către o epocă de glorie și rafinament cultural.

Învățând arta acestei cafele, vă conectați cu istoria și cu gustul deosebit pe care l-a apreciat și sultanul în timpurile sale de aur.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *