April 14, 2024

O echipă de oameni de știință a făcut o descoperire uluitoare care aruncă lumină asupra evoluției delfinilor de râu și a istoriei lor vechi de milioane de ani.

Aceștia au găsit craniul fosilizat al unei specii de delfin uriaș de râu, care ar fi trăit în râurile amazoniene din Peru acum 16 milioane de ani.

Specia nou-descoperită, numită Pebanista yacuruna, ar fi fost un gigant cu o lungime de până la 3,5 metri, făcându-l cel mai mare delfin de râu descoperit vreodată.

Această descoperire ne arată că delfinii de râu din prezent se confruntă cu riscuri similare de dispariție și subliniază vulnerabilitatea acestor specii în fața schimbărilor mediului.

Pentru Aldo Benites-Palomino, autorul principal al cercetării publicate în Science Advances, această descoperire a reprezentat un moment semnificativ în cariera sa.

El a declarat că delfinii de râu de astăzi sunt vestigiile unor grupuri diverse de delfini marini și că râurile au devenit un refugiu pentru aceste creaturi, oferindu-le noi surse de hrană.
Peste o sută de delfini au fost găsiți morți într-un lac amazonian din  Brazilia | Digi24

Descoperirea a fost făcută în 2018, când Benites-Palomino, în timp ce era student, a identificat un fragment de maxilar care părea să fie al unui delfin.

El și echipa sa au realizat ulterior că această fosilă nu avea legătură cu delfinii de râu actuali și că era o specie nouă și necunoscută până atunci.

Marcelo R Sánchez-Villagra, directorul departamentului de paleontologie al Universității din Zurich, a subliniat importanța descoperirii, numind-o „interesantă” și adăugând că acesta este primul delfin de acest fel găsit vreodată.

Fosila reprezintă nu doar o dovadă a existenței unei specii uitate de delfin, ci și o fereastră către trecutul îndepărtat al regiunii, oferind oportunități de cercetare și înțelegere mai profundă a istoriei vieții pe Pământ.

Această descoperire remarcabilă ne reamintește că lumea naturală ascunde încă multe mistere și surprize și că fiecare fosilă descoperită poate oferi indicii prețioase despre evoluția vieții pe Terra

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *