June 16, 2024

Dacă te-ai săturat de stațiunile de pe litoralul românesc trebuie să știe că în această vară se pot relaxa și răcori în alte locuri.

Una dintre „bijuteriile” turistice ascunse este lacul Tarzan, situat în zona Băilor Sărate Turda. Recent modernizată, această zonă a devenit una dintre destinațiile ideale pentru cei care își doresc liniște și o baie bună.

Lacul Tarzan: Destinația ideală pentru o vacanță liniștită

Lacul Tarzan este amplasat în zona Băilor Sărate Turda și a devenit una dintre „bijuteriile turistice” ale României, după ce a fost modernizat printr-un proiect de bugetare participativă.

Situat la doar jumătate de oră de Cluj-Napoca, lacul are o suprafață de 0.4 hectare și o adâncime de aproximativ 19 metri. Cunoscut și sub numele de „Lacul fără Fund”, legenda spune că tot ce cade în el nu mai apare la suprafață, făcându-l și mai misterios pentru turiști.

Lacul Tarzan se află pe locația uneia dintre cele mai vechi mine exploatate din perioada secolelor al XII-lea și al XIII-lea.

Conform volumului „Legende de pe Valea Ariesului” de Dana Deac, lacul ar fi înghițit o căruță trasă de boi, încărcată cu nuntași și comoara de zestre a miresei. Această legendă intrigă și atrage turiștii, adăugând un strop de mister vizitei lor.
Fan Turda - TURDA???????? Băile Sărate-Lac Tarzan ???? Claudiu Trif | Facebook

Modernizarea lacului Tarzan: Un proiect de succes

Deși lacul Tarzan era vizitat anual de sute de turiști, popularitatea sa era destul de scăzută din cauza lipsei de amenajare. Însă, lucrurile s-au schimbat radical printr-un proiect de bugetare participativă. Zona a înflorit și a devenit o atracție turistică majoră, oferind acum facilități moderne și un mediu curat și bine întreținut.

„La Turda, era de ceva vreme ‘băltoaca’, extrem de sărată, dar abandonată de autorități, mai ales că era ștrandul municipal lângă, cu taxă, și lacul Tarzan, cu acces general. Totuși, Tarzanul e mai pe nebuneală. Lipseau dușuri, coșuri de gunoi, wc, foișoare, bănci, pontoane solide, nu improvizații, curățenie, gărdulețe care să delimiteze clar locurile de șezut de parcare. În urma unui proiect câștigător de bugetare participativă, cu voturi online, dar mai ales offline, seniorii din toată țara se bucură de balta sărată, foarte sănătoasă pentru piele, și nu doar ei.

Lacul e decolmatat și mai adânc, curățenia exemplară, iar sarea, oricât de bună e ea, nu mai irită după ce te speli bine. Plus că nămolul în care ne distrăm constant vine mai ușor jos la duș. Toaleta e de bun simț, mai ales când ai copii. Aș merge, dacă e buget, pe toaletă cu spălare automată, nu wc ecologic. Plus că aș mai pune explicații despre sărătura unde suntem, de ce e arie naturală protejată, iar mașinile le-aș muta și mai departe față de gărdulețul actual”, a declarat activistul civic clujean Adrian Dohotaru.
Ziua de Cluj | Lacul ”Tarzan” sau ”Lacul fără fund”, o comoară la 35 de km  de Cluj-Napoca / Legenda cu nuntașii și zestrea miresei

Proprietăți terapeutice și facilități moderne

Apele lacului Tarzan sunt recunoscute pentru proprietățile lor terapeutice la nivel național. Alimentarea lacului se face din precipitațiile ce cad pe suprafața lui și a micului său bazin de recepție, din apa liniei de izvoare cu debite reduse și din izvoarele sărate din acumularea acvifera existentă, pe spinarea sării, care debutează în lac sub nivelul acestuia.

Astfel, lacul Tarzan nu este doar un loc ideal pentru relaxare și bălăceală, ci și pentru tratarea unor afecțiuni dermatologice. Facilitățile moderne, cum ar fi dușurile, toaletele curate, coșurile de gunoi și pontoanele solide, asigură o experiență plăcută pentru toți vizitatorii.

Lacul Tarzan din zona Băilor Sărate Turda a devenit o destinație turistică de top, rivalizând cu stațiunile de pe litoralul românesc. Cu ape terapeutice, facilități moderne și o poveste intrigantă, acest loc este perfect pentru cei care doresc să se bucure de o vacanță liniștită și plină de beneficii pentru sănătate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *