July 22, 2024

O televiziune din România a fost sancționată dur de Consiliul Național al Audiovizualului (CNA). Aceasta a fost obligată să își întrerupă emisia timp de mai multe minute. Ce a condus la aplicarea acestei sancțiuni?

Televiziunea conspiraționistă Global News s-a ales cu o sancțiune drastică din partea CNA. Pedeapsa aplicată vine după ce pe post au fost difuzate o serie de dezinformări. Mai grav, multe dintre ele vizau chestiuni legate de sănătate. Dezinformarea nu a fost trecută cu vederea, iar postul de televiziune a plătit scump greșelile comise.

(CITEȘTE ȘI: APARE UN NOU POST TV DE SERIALE GRATIS ÎN ROMÂNIA. DALLAS ȘI SCLAVA ISAURA, PRINTRE PRODUCȚIILE DIFUZATE DE NOSTALGIA)

Televiziunea Global News, obligată să își oprească emisia

Printre mesajele de dezinformare sancționate de CNA s-au numărat declarațiile unuia dintre invitați în legătură cu virusul SARS-CoV-2. Mai exact, acesta a susținut că virusul nu se poate transmite de la om la om, iar propagarea lui se face prin intermediul antenelor 5G. De asemenea, s-a mai spus că acest tip de antene scot calciul din oase.

Însă, informația care a pus capac propaga ideea că bicarbonatul de sodiu pus în apă caldă și cu puțină lămâie „vindecă toate formele de cancer”, iar acest lucru este „dovedit ştiinţific”. În urma acestor declarații, CNA a decis o sancțiune dură, subliniind că articolul 3, alineat 2 din Legea Audiovizualului, în ceea ce privește informarea corectă a telespectatorilor a fost grav încălcat.

„ Toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor”, spune articolul de lege.

Astfel, pentru încălcarea legii și cu un istoric greu în spate în acest sens, Global News a primit o sancțiunea aspră. Timp de 10 minute emisia a fost oprită, iar pe micile ecrane a fost afișat textul sancțiunii.

„Acest articol este încălcat în integralitate. Plus că este un istoric greu al postului. Propun ca 10 minute să fie difuzat textul acestei sancţiuni”, a declarat Mircea Toma, membru CNA.

De asemenea, Răzvan Popescu, membru CNA, a afirmat la rândul său că din cadrul emisiunilor în cauză, patru la număr, au lipsit părerile contra.

„Aş adăuga şi eu faptul că aceste emisiuni se realizează în consensul invitaţilor. Nimeni nu are nicio altă părere, niciun dubiu faţă de informaţiile care se pun în circulaţie acolo, deci nimic de natură să echilibreze aceste emisiuni”, a spus și Răzvan Popescu.

(VEZI ȘI: ANTENA 1, „ARSĂ” RĂU LA BANI DE CNA! TOTUL DIN CAUZA EMISIUNII CHEFI LA CUŢITE)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *