December 8, 2023

În cursul zilei de marți, 7 noiembrie, Ministerul Afacerilor Externe a anunțat că peste 100 de români vor fi evacuați din Fâșia Gaza. Primiseră acceptul de a intra în Egipt, prin punctul de frontieră de la Rafah. Au primit informații referitoare la procedura de evacuare. Astăzi, 8 noiembrie, cel de-al doilea grup de români trebuia să fie evacuat, însă s-a transmis o înștiințare prin care li s-a spus că nu vor putea trece granița. Fuseseră chemați la frontieră, astăzi. Iată mai jos, în articol, detaliile.

În cursul zilei de miercuri, cel de-al doilea grup de români din Fâșia Gaza, 51 la număr, ar fi trebuit să fie evacuat din zona de conflict. Acum, însă, se plâng pentru că au fost lăsați în urmă. „Grupul 51” urma să fie evacuat din Gaza, cetățenii români fuseseră chemați la frontieră, însă li s-a spus că nu pot trece granița. Punctul de frontieră a fost închis pentru tranzitul persoanelor.  În acest sens, evacuarea cetățenilor români a fost amânată. O româncă, chemată la punctul de trecere, a făcut mărturisiri.

Citește și EUROPA E ÎN ALERTĂ! TOT MAI MULTE AMENINȚĂRI CU BOMBĂ S-AU ÎNREGISTRAT ÎN AEROPORTURILE DIN OCCIDENT

51 de români au rămas în Fâșia Gaza

Cetățenii români din Fâșia Gaza au primit acordul autorităților israeliene să și egiptene să tranziteze frontiera. Însă, în cele din urmă, nu li s-a mai permis accesul.

„În continuarea informațiilor transmise în dimineața zilei de 8 noiembrie 2023, privind evacuarea din Fâșia Gaza a 51 de cetățeni români și membri de familie, care primiseră acordul autorităților israeliene și egiptene pentru tranzitarea punctului de trecere a frontierei de la Rafah, Ministerul Afacerilor Externe precizează că, la acest moment, potrivit informațiilor din teren, punctul de frontieră amintit anterior a fost închis pentru tranzitul persoanelor.

Astfel, evacuarea grupului sus-menționat va fi posibilă la o dată ulterioară, după redeschiderea punctului de trecere Rafah. Oficiul de Reprezentare al României la Ramallah rămâne în contact permanent cu cetățenii români și membrii de familie care au solicitat evacuarea din Fâșia Gaza. De asemenea, Celula de Criză Interinstituțională, prin intermediul misiunilor diplomatice ale României la Cairo și Tel Aviv, continuă dialogul cu autoritățile egiptene și israeliene până la finalizarea operațiunilor”, a transmis MAE.

Vezi și REALITATEA CRUDĂ DIN FÂȘIA GAZA. COPIII ÎȘI SCRIU NUMELE PE BRAȚE, PENTRU A FI IDENTIFICAȚI ÎN CAZUL ÎN CARE MOR ÎN URMA ATACURILOR

Româncă prinsă în teroarea din Gaza: „A fost o zi groaznică”

Alina Ionela Irheem este una dintre româncele prinse în teroarea din Gaza. În dimineața aceasta, a ajuns cu familia la punctul de trecere. Însă nu le-a fost permisă trecerea graniței. De altfel, a mărturisit că a fost o zi groaznică, auzind și rachete bubuind deasupra zonei în care se aflau.

„Nu a mai ieșit nimeni astăzi, niciun român în afară de cei care rămăseseră de pe lista de ieri (n.r. zece persoane). Erau acolo și alte grupuri de străini, dar nici lor nu li s-a permis ieșirea. Ni s-a spus că decizia a fost luată din cauză că nu li s-a dat voie ambulanțelor să iasă din Fâșia Gaza. Sper să ne ajute Dumnezeu să se întâmple mâine. Nu mai rezistăm în haosul ăsta. Azi fost o zi groaznică. Stăteam acolo, așteptând să fim chemați când am auzit că au bubuit niște rachete interceptate fix deasupra noastră, acolo, la Rafah”, a spus Alina Ionela Irheem, potrivit Libertatea.

Comunicat MAE despre evacuarea unui prim grup de cetățeni români din Fâșia Gaza

Tot în cursul zilei de miercuri, reprezentanții MAE au mai transmis un comunicat. Inițial, s-a precizat faptul că grupul de 51 de români din Fâșia Gaza vor putea tranzita punctul de trecere a frontierei de la Rafah.

„În continuarea precizărilor transmise privind evacuarea unui prim grup de cetățeni români (93 persoane) din Fâșia Gaza, la data de 7 noiembrie a.c., în actualul context de securitate din Statul Israel și Fâșia Gaza, Ministerul Afacerilor Externe precizează că în urma acordului transmis de autoritățile israeliene și cele egiptene pentru încă un număr de 51 cetățeni români din Fâșia Gaza și membri de familie, aceștia vor putea tranzita punctul de trecere a frontierei de la Rafah pentru a intra pe teritoriul Republicii Arabe Egipt”, au transmis reprezentanții MAE.

Vezi și ÎNCĂ UN PUNCT NEVRALGIC APARE PE HARTA LUMII. 1,7 MILIOANE DE AFGANI SUNT NEVOIȚI SĂ PĂRĂSEASCĂ, DE URGENȚĂ, PAKISTANUL

Cetățenii au primit procedurile pe care trebuie să le respecte pentru evacuare

De altfel, persoanele care urmau să fie evacuate primiseră procedurile pe care trebuiau să le respecte. Însă, cel de-al doilea grup de români nu a mai putut să treacă granița.

„Evacuarea lor în Egipt se va realiza pe parcursul zilei de astăzi cu respectarea tuturor procedurilor specifice impuse având în vedere că aceștia au fost informați în prealabil de către reprezentanții Oficiului de Reprezentare al României la Ramallah. În vederea preluării persoanelor evacuate, echipele consulare mobile din cadrul Unității de Reacție Rapidă a Celulei de Criză MAE vor acorda sprijinul necesar în punctul de trecere a frontierei Rafah, pentru evacuarea cetățenilor români, respectiv asistența consulară specifică și le vor oferi asistența necesară până la Cairo, de unde vor fi transportați în România.

Totodată, Celula de Criză Interinstituțională, prin intermediul misiunilor diplomatice de la Cairo si Tel Aviv, continuă dialogul cu autoritățile egiptene și israeliene în vederea finalizării operațiunilor de evacuare și pentru ceilalți cetățeni români și membri de familie ai acestora care au solicitat sprijin și încă se află în Fâșia Gaza”, a transmis MAE, astăzi.

Vezi și SITUAȚIE DISPERATĂ PENTRU 260 DE ROMÂNI PRINȘI ÎN IADUL DIN FÂȘIA GAZA. PREMIERUL MARCEL CIOLACU POARTĂ NEGOCIERI PENTRU EVACUAREA ACESTORA

Sursă foto: capturi video

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *