May 20, 2024

Puțini s-au întrebat vreodată ce miros ar putea avea spațiul cosmic. Ideea comună este că spațiul, fiind aproape vid, nu ar trebui să aibă niciun miros distinct.

Cu toate acestea, astronauții care s-au aventurat în afara navetelor spațiale au dezvăluit că spațiul cosmic are, de fapt, un miros unic și surprinzător.

Astronauții care au ieșit în spațiu dincolo de navetele spațiale sau Stația Spațială Internațională au descris în mod repetat senzații olfactive neobișnuite atunci când își scoateau echipamentele de protecție.

„Spațiul are cu siguranță un miros care este diferit de orice altceva”, a declarat astronautul NASA Dominic „Tony” Antonelli după o ieșire în spațiu din anul 2009.

Cum miroase spaţiul cosmic? | adevarul.ro

Cele mai frecvente descrieri ale mirosurilor spațiale includ echivalente cu „metal fierbinte, carne arsă, prăjituri arse, praf de pușcă uzat și sudură de metal, ba chiar de ozon”, conform lui Steve Pearce, biochimist și director executiv al Omega Ingredients.

Pearce a cercetat interviurile astronauților pentru a crea un parfum comandat de NASA, care să reflecte aceste experiențe unice.

Există mai multe teorii care încearcă să explice acest fenomen. Una dintre ele implică oxigenul din jurul Stației Spațiale Internaționale.

Razele ultraviolete de la Soare pot diviza moleculele de oxigen (O2) în oxigen atomic, ceea ce ar explica mirosul de ozon ce poate impregna costumele spațiale, pereții sasurilor și alte obiecte expuse în spațiu.

O altă ipoteză, mai degrabă amuzantă, sugerează că exploziile stelare ar putea genera molecule urât mirositoare cunoscute sub numele de hidrocarburi aromatice policiclice, conform monitoruldebucuresti.ro

Această descoperire ne oferă o nouă perspectivă asupra naturii spațiului cosmic și ne încurajează să explorăm mai adânc misterele dincolo de limitele noastre cunoscute.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *