December 2, 2023

Direcția de Asistență Socială a anunțat faptul că va acorda „cea de-a 13-a pensie” pentru cei care au împlinit sau împlinesc 65 de ani și au venituri de cel mult 1.148 de lei pe lună. Tichetele pe care le vor primi sunt în valoare de 100 de lei. Pentru a putea beneficia de tichet, seniorii trebuie să se ducă la sediu, în intervalul orar alocat. 

Pensionarii din Botoșani beneficiază, de două ori pe an, de un ajutor social de la stat, în valoare de 100 de lei, pentru sărbători. Seniorii trebuie să aibă venitul lunar net dintr-o singură pensie sau din pensii cumulate, care să fie, însumate, de 1/12 din valoarea netă a dobânzii anuale aferente depozitelor bancare deținute de titular mai mic sau cel mult egal cu nivelul indemnizației sociale stabilită anual prin legea bugetului de stat multiplicată cu coeficientul 1,02, respectiv 1.148 de lei.

De asemenea, pentru a se încadra, pensionarii nu trebuie să aibă venituri din asistență socială, pentru sprijinirea persoanelor cu nevoi speciale sau indemnizații pentru persoane cu handicap grav sau accentuat.

Cum trebuie să procedeze pensionarii

Cei care se încadrează trebuie să meargă la sediul Direcției de Asistență Socială, aflat pe strada Săvenilor nr.12. Seniorii trebuie să atașeze și copia actului de identitate și talonul de pensie din luna octombrie. Ulterior, pensionarii își vor putea primi tichetul de 100 de lei zilnic, în intervalul 8:30 – 16:30.

„Pentru pensionarii cu venituri mici este important orice ajutor primit din partea autorității publice locale. De aceea, le transmit acestora să se prezinte la sediul Direcției de Asistență Socială, unde colegii noștri au toată disponibilitatea de a-i ajuta”, a declarat viceprimarul Liviu Toma, edil care coordonează activitatea Direcției de Asistență Socială Botoșani.

Amintim faptul că dacă pensionarul nu poate merge pentru a-și revendica tichetul își poate primi banii prin intermediul reprezentantului legal, cu actul de identitate în original.

(CITEȘTE ȘI: Pensii fără număr! Un poștaș s-a îmbătat și a împărțit banii pensionarilor clienților din barul în care se cinstea)

Ce își pot cumpăra cu tichetul de 100 lei

În baza tichetelor, pensionarii vor putea să-și cumpere alimente, haine, produse de igienă, medicamente, servicii medicale sau produse de curățenie. Important este că nu toate centrele dau această posibilitate, ci doar cele partenere.

Pensionarii primesc tichete sociale în baza Hotărârii de Consiliu Local nr.288 din 20 decembrie 2016, modificată prin Hotărârea de Consiliu Local 156 din luna aprilie 2023. Fondurile necesare acestui program social implementat de municipalitatea botoșăneană sunt asigurate de la bugetul local. În primăvara anului 2023, înainte de Paște, 386 de pensionari din Botoșani au primit tichete.

(CITEȘTE ȘI: Pensionarii născuţi pe această dată rămân fără bani! Cât li se va tăia din pensii)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *