December 2, 2023

Vești bune vin pentru numeroși elevi. Banii pentru bursele școlare pe lunile septembrie și octombrie 2023 au fost virați de către Ministerul Educației (ME) către școli prin inspectoratele școlare județene (ISJ). Astfel, peste 1,28 milioane de elevi ar urma să fie recompensați pentru rezultatele bune pe care le-au avut. Când vor intra banii pe carduri?

Banii pentru 1.289.994 de burse au fost virați școlilor de către Ministerul Educației, prin inspectoratele școlare. Elevii ar urma să primească cel puțin 300 de lei, în funcție de tipul de bursă. Anunțul a fost făcut de ME, care precizează și că va solicita date din teritoriu pentru a identifica și remedia nereguli la plata burselor.

(CITEȘTE ȘI: GUVERNUL A NĂSCOCIT O METODĂ PRIN CARE VREA SĂ OPREASCĂ MEDITAȚIILE „LA NEGRU”. CE ESTE „DECLARAȚIA DE INTERESE”)

Elevii își primesc bursele

Potrivit informării Ministerului Educației, necesarul pentru plata burselor a fost virat, urmând ca termenul stabilit pentru plata acestora, 15 noiembrie, să fie respectat. Astfel, astăzi, 1.289.994 de elevi ar trebui să primească banii aferenți lunilor septembrie și octombrie. Sumele vor intra direct în conturile bancare indicate la școală.

„Ministerul Educației a virat către fiecare inspectorat școlar județean/Inspectoratul Școlar al Municipiului București sumele aferente plății burselor școlare, ceea ce permite respectarea, la nivel local, a termenului stabilit pentru plata către beneficiari, respectiv 15 noiembrie. Sumele corespund necesarului solicitat de inspectoratele școlare județene/Inspectoratul Școlar al Municipiului București pentru plata burselor pe lunile septembrie și octombrie 2023.

După data de 15 noiembrie, termenul-limită pentru plata burselor pe lunile septembrie și octombrie 2023, Ministerul Educației va solicita inspectoratelor școlare județene/Inspectoratului Școlar al Municipiului București situația plăților, pentru a identifica, dacă este cazul, eventualele disfuncționalități, astfel încât acestea să fie remediate în cel mai scurt timp”, au transmis reprezentanții Ministerului Educației.

Bursele elevilor se vor plăti lunar, de către școli, la data de 15 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare. De asemenea, valoarea burselor poate fi suplimentată de către consiliile de administraţie ale unităţilor de învăţământ în funcţie de sumele alocate de autorităţile administraţiei publice locale sau alte venituri obţinute potrivit legii.

Începând cu acest an, valoarea cu care bursele se măresc este decisă de școli, consiliile locale doar alocă sume. Astfel, în funcție de școlile în care învață, elevii pot primi sume diferite de bani, iar un bun exemplu este situația școlilor din Capitală. Iată valoarea burselor școlare în sectoarele din București:

  • Sectorul 1 – bursele de merit pentru elevii care au media între 9,50 și 10,00 sunt de 700 de lei, iar cele sociale – 600 de lei
  • Sectorul 2 – bursele de merit pentru elevii care au media 10 sunt de 600 de lei, cele pentru medii cuprinse între 9.50 și 10 – 300 de lei, iar cele sociale – 500 de lei.
  • Sectorul 3 – bursele de merit sunt 300 de lei, iar bursele de ajutor social 400 de lei.
  • Sectorul 4 – bursele de merit sunt 200 de lei, iar bursele de ajutor social 200 de lei.
  • Sectorul 5 – bursele de merit pentru elevii care au media 10 sunt de 500 de lei, cele pentru medii cuprinse între 9.50 și 10 – 350 de lei, iar cele sociale – 250 de lei.
  • Sectorul 6 – bursele de merit sunt 600 de lei (se acordă elevilor de gimnaziu și liceu cu medii generale peste 9,50 și primilor 30% elevi din fiecare clasă), iar bursele de ajutor social 300 de lei.

(VEZI ȘI: CALENDARUL ANULUI ȘCOLAR 2023-2024. CÂND AU ELEVII VACANȚĂ ȘI CE MODIFICĂRI IMPORTANTE AU APĂRUT ÎN STRUCTURA ANULUI ȘCOLAR)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *