December 1, 2023

Cortinarius orellanus, cunoscută în România și sub numele de Pălăria Nebunului, este alimentul care te omoară în 15 zile după ce l-ai mâncat. Ciuperca poate fi ușor confundată cu alte specii care nu sunt otrăvitoare, motiv pentru care ar putea fi introdusă, accidental, în circuitele alimentare. Din acest motiv, este extrem de important să cunoașteți nu doar felul în care arată, ci și simptomele care le provoacă.

Întotdeauna trebuie să fiți atenți la ce alimente consumați, mai ales dacă iubiți ciupercile. Nu este indicat să le culegeți de pe drumuri, din păduri și alte locuri, ci să cumpărați produse verificate, din surse avizate.

Ciuperca otrăvitoare care te poate ucide în 15 zile

Cât de toxic este alimentul și de ce

Cortinarius orellanus este o specie otrăvitoare mortală deoarece conține orellanină, o bipiridină di-N-oxidată tetrahidroxilată care, dacă este mâncată, se concentrează rapid în rinichi. În cazul în care nu se acționează imediat, pe cale medicamentoasă, substanța toxică din „alimentul” amintit distruge rinichii și ficatul.

Numele comun de Pălăria Nebunului ar putea fi aplicat oricărei specii similare de Cortinarius care s-au dovedit a fi la fel de otrăvitoare.

(CITEȘTE ȘI: Alimentul care dă dependenţă la fel ca fumatul: „Creierul nostru şi-l va dori la nesfârşit”)

Simptome care arată că ai fost otrăvit

Chiar dacă au forme diferite, capacul portocaliu al acestei ciuperci ar putea fi confundat cu Cantharelus cibarius, o ciupercă apreciată și cunoscută ca Chanterelle, alimentul pe care mulți îl consumă.

Potrivit First Nature, un caz în care o persoană a ingerat ciuperca otrăvitoare pentru că a confundat-o cu una comestibilă a fost în 1997. O femeie din Austria și fiica sa au consumat în Irlanda Pălăria Nebunului, într-o supă. Au fost la un spital de urgență și au fost salvate pentru că încă nu ajunseseră în ziua a 15-a, dar a fost nevoie de medicamentație și mult chin.

Pentru a nu vă afla într-o astfel de situație, iată care sunt cele mai comune simptome dacă ați consumat alimentul otrăvit:

  • dureri abdominale;
  • diaree;
  • vărsături;
  • stare generală de rău.

Tratamentul constă, în general, în:

  • dializă;
  • tratamente renale;
  • tratamente hepatice.

Dializa și alte tratamente renale și hepatice, dacă sunt primite suficient de repede, pot salva, de obicei, viețile persoanelor care mănâncă aceste ciuperci periculoase, dar recuperarea completă este un proces lung. Ca urmare, este mai bine să preveniți decât să tratați.

(CITEȘTE ȘI: Alimentul de 1 leu pe care trebuie să îl mănânci zilnic. Puțini români știu acest lucru!)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *