May 20, 2024

Andrei Caramitru a declanșat un val de reacții prin comentariile sale directe și provocatoare legate de nivelul de trai și mentalitatea românilor.

Într-o postare recentă pe rețelele sociale, Caramitru susține că în 2024, salariul net lunar minim pentru a nu fi considerat „fraier” în România ar trebui să fie de 1.500 de euro.

Acesta îi îndeamnă pe români să nu se complacă în sărăcie și să facă un efort real pentru a-și îmbunătăți situația financiară și profesională.

„Evoluează și ieși din zona de confort”

Caramitru subliniază că situația financiară a fiecărui individ este direct proporțională cu efortul depus pentru evoluție personală.

El le recomandă românilor să nu se mulțumească cu o viață mediocră și să înceteze să se considere victime ale societății.

„Dacă tu câștigi mai puțin de 1.500 de euro net – adică mai puțin decât media veniturilor din București, mai puțin decât un șofer de Uber, mai puțin decât chelnerul de la bistroul din colț sau mai puțin decât o filipineză care face curat în oraș la familii – scuze, dar ai o problemă.”

„Există cursuri online de electrician sau sudor. Există joburi – plin de joburi. Evoluează. Nu te complace în sărăcie. Nu e vina nimănui că nu o duci bine – totul e pur și simplu doar responsabilitatea ta. Atât. Succesul tău sau eșecul tău. Al tău. Atât”, a scris economistul.
Ce salariu lunar trebuie să câștigi în România, în 2024, pentru a nu fi " fraier". Calculul făcut de un celebru economist

Oportunitățile generației actuale

Caramitru a enumerat o serie de oportunități de care dispune generația actuală, oportunități fără precedent în istoria României:

  • Posibilitatea de a studia, lucra și călători liber în Europa, similar cu cetățenii vestici.
  • Acces facil la vize pentru călătorii în afara UE.
  • Posibilitatea de a înființa o firmă cu costuri minime și de a activa imediat oriunde în UE.
  • Acces gratuit la informații globale și la instrumente de inteligență artificială.
  • Oportunități de muncă și condiții bune în orașe precum București, Cluj, Timișoara, Iași, Sibiu, Brașov, Oradea, unde șomajul este aproape inexistent.

Un mesaj puternic pentru români

Caramitru își încheie mesajul cu un apel puternic la responsabilitate personală și la acțiune, subliniind că succesul sau eșecul fiecăruia depind exclusiv de propriile decizii și eforturi.

„Dacă viața ta nu e bună – nu e vina ocultei, reptilienilor, politicienilor. Dacă stai să înjuri pe Ciolacu și Ciucă de faptul că nu ai salariu mai mare; dacă speri ca Simion, Drulă, Nicușor sau Barna sau Șoșoacă sau alt mesia o să îți dea bani în buzunar în plus la salariu cumva prin magie – ești complet pierdut cu capul!”

„Nimeni nu are ceva cu tine, nimeni nu te fură pe tine, nimeni nu te va salva pe tine. Statul în mare parte e irelevant în ecuația vieții tale. Nu mai suntem în anii 80 când toată lumea lucra la stat, când depindeam toți de tătuc. Acum statul e slab, da are servicii proaste dar ai alternativă la privat. Acțiunea e aproape exclusiv în privat. Succesul sau eșecul tău depind doar de acțiunile tale, atât.”

Postarea lui Andrei Caramitru a stârnit numeroase reacții, generând o dezbatere amplă în comunitatea sa și aducând în prim-plan necesitatea unei schimbări de mentalitate în rândul românilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *