May 20, 2024

În ziua de Florii, când românii au ales să mănânce pește conform tradiției, specialiștii au atras atenția asupra pericolelor asociate consumului acestui aliment.

Potrivit experților, peștele poate fi contaminat cu metale grele precum arsenul, plumbul și mercurul, fapt ce poate dăuna grav sănătății consumatorilor.

Jurnaliștii au testat mai multe specii de pește cumpărate de la supermarketuri sau de la târguri, pentru a evalua nivelul de contaminare.

Rezultatele au arătat că unele specii, precum Scrumbia de Dunăre, conțineau niveluri ridicate de substanțe dăunătoare.

Această descoperire este deosebit de alarmantă, deoarece scrumbia este unul dintre peștii preferați ai românilor și este foarte des întâlnită pe tarabele comercianților, fiind și la un preț accesibil.

Pentru a evita consecințele grave asupra sănătății, experții recomandă ca atunci când cumpără pește, consumatorii să fie atenți la următoarele aspecte:

  • Verificarea mirosului: Peștele proaspăt ar trebui să aibă un miros plăcut, fără a emana un miros puternic de “apă de mare”. Mirosul neplăcut nu va dispărea nici după spălare și indică faptul că peștele este alterat.
  • Aspectul pielii: Pielea peștelui trebuie să fie lucioasă și netedă, nu lipicioasă sau uscată. De asemenea, solzii trebuie să fie strâns lipiți de corp.
  • Aspectul ochilor și al branhiilor: Ochii peștelui trebuie să fie limpezi și bombați, iar branhiile să fie curate, fără urme de decolorare sau miros neplăcut.
  • Flexibilitatea: Peștele proaspăt ar trebui să fie flexibil și să-și mențină forma atunci când este atins.

Aceste sfaturi simple pot ajuta consumatorii să aleagă peștele proaspăt și să evite riscurile pentru sănătate asociate consumului de pește contaminat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *