April 14, 2024

Ora de vară este un sistem pentru trecerea uniformă a ceasurilor astfel încât să se prelungească orele de lumină în timpul lunilor de vară. În țările din emisferă nordică, ceasurile sunt de obicei date cu o oră înainte la sfârșitul lunii martie sau aprilie și sunt date înapoi cu o oră la sfârșitul lunii septembrie sau în octombrie.

Care este ora normală, cea de vară sau cea de iarnă?

Dacă te întrebi care este ora normală, cea de vară sau cea de iarnă, află că specialiștii au tendința de a susține adoptarea orei de vară.

Ora de vară este preferată deoarece crește timpul de lumină. Mai multe studii realizate de specialiștii din SUA au arătat că alegerea orei de vară ar putea duce la scăderea numărului de accidente rutiere.

Motivul a fost acela că, potrivit statisticilor, cele mai multe accidentelor fatale au loc pe perioada nopții.

Totodată, s-a precizat faptul că trecerea la ora de vară ar putea fi benefică și pentru scăderea ratei de infracțiuni.

Specialiștii au fost de părere că cele mai multe infracțiuni ar avea loc după căderea serii. Există și alte avantaje ale acestei ore, mai spun specialiștii.

Oamenii au tendința de a petrece mai mult timp în aer liber atunci când este lumină. Acest lucru ar putea încuraja dezvoltarea turismului și a industriei HoReCa.

Totodată, studiile au arătat că expunerea la razele soarelui ajută la sinteza vitaminei D. Acest lucru îmbunătățește semnificativ starea de spirit prin reducerea anxietății și a stărilor de neliniște. 

De-a lungul timpului s-a discutat despre renunțarea la ora de iarnă. Această propunere a rămas la nivelul de proiect și nu a fost luată o decizie definită.

România va trece la ora de vară în ultima duminică a lunii martie.

Cum a început folosirea orei de vară și a celei de iarnă

Citește continuarea aici

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *