June 15, 2024

Limitarea plăților cash nu este practicată doar de România, ci și de alte țări, printre care se numără și Germania. Mulți români locuiesc acolo și știu foarte clar că n-au voie să-și strângă banii așa cum o făceau acasă, „la saltea”, pentru că au limite impuse prin lege.

În Germania, autoritățile au stabilit o limită de bani pe care cetățenii o pot avea în case. Măsura are rolul de a diminua șansele de fraudă, de spălare de bani. Astfel, plafonul maxim este de 10.000 de euro pe locuință. Cei care vor să facă economii, n-au altă variantă decât să îți depună banii la bancă.

Măsuri financiare care să vizeze același scop se întâlnesc și în alte țări, mai ales prin limitarea sumei maxime cu care se pot face tranzacții cash. În Bulgaria și Slovacia, de exemplu, limita este de 5.000 de euro pentru comercianți, respectiv 15.000 de lei pentru cetățeni. În Lituania și Polonia, limita este de 3.000 de euro, în Letonia, de 7.200 de euro, Cehia, 10.000 de euro pe zi, iar în Croația, 15.000 de euro.

(CITEȘTE ȘI: Plafonarea cash-ului a adus și primul efect nedorit pentru români. Banca Transilvania a majorat toate comisioanele. Premierul Ciolacu a oferit o primă reacție dură)

Cum se aplică plafonarea plății cash în România

Spre deosebire de țările amintite, în România nu a fost stabilită o limită de bani cash pe care îi poți ține în casă. Pe de altă parte, există o schemă clară a limitării plăților între persoane fizice (PF), persoane juridice (PJ) și magazine Cash and carry:

  • De la PJ către PF ȘI invers: maximum 10.000 de lei;
  • de la PJ la PJ: 5.000 de lei;
  • de la PJ la cash&carry: 10.000 de lei;
  • de la PJ la angajat nu se poate da un avans spre decontare mai mare de 1.000 de lei;
  • de la PJ către PF nu se pot da dividente mai mari de 10.000 de lei;
  • de la PF la PJ și invers nu se pot da mai mult de 50.000 de lei.

(CITEȘTE ȘI: Anunț înfricoșător pentru români făcut de Banca Națională a României. Indicele ROBOR o ia razna)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *