May 20, 2024

În acest an, creștinii ortodocși sărbătoresc Duminica Floriilor pe data de 28 aprilie 2024. Intrarea lui Hristos în Ierusalim este celebrată cu exact o săptămână înainte de Învierea Domnului. Această sărbătoare este asociată cu numeroase tradiții, care sunt păstrate cu precădere în mediul rural, însă există și activități pe care nu este recomandat să le faci în Duminica Floriilor. Iată ce ar trebui să eviți să faci în această zi!

Floriile reprezintă una dintre cele mai semnificative sărbători pentru români, având loc în fiecare an cu o săptămână înainte de Paștele ortodox. În acest an, Duminica Floriilor cade pe data de 28 aprilie.

Fiecare sărbătoare de importanță majoră din calendarul ortodox este însoțită de tradiții și obiceiuri transmise de-a lungul timpului. Astfel, de Florii, credincioșii respectă o serie de tradiții specifice acestei zile sfinte.

Ce nu ai voie să faci sub nicio formă de Florii

Pe 28 aprilie, în ziua de Florii, se spune că este interzis să te speli pe cap, deoarece există credința că vei albi. Dacă este absolut necesar, se recomandă spălarea cu apă sfințită și descântată de către preoți.

În plus, peștele nu ar trebui să lipsească de pe masa românilor în ziua Floriilor, mai ales că este dezlegare, având în vedere că a fost postul de 40 de zile. Astfel, mâncărurile din pește și uleiul vegetal pot fi consumate ca o excepție. Totodată, pe masă nu ar trebui să se găsească alimente dulci.

Tradiții și obiceiuri de Florii 2024

O tradiție străveche spune că este bine să plantezi pomi înainte de Sărbătoarea Intrării Domnului în Ierusalim.

În zonele rurale, se mai spune că cine trei mâțișori întregi în ziua de Florii nu va suferi tot anul de dureri de gât.

De asemenea, în sate există credința că, dacă nu aprinzi mâțișori și nu afumi casa cu ei, căminul va fi lovit de fulgere.

În ziua de Florii, nu este recomandat să abuzați de băuturi alcoolice și să petreceți fără certuri sau vorbe rele. Femeilor nu le este permis să-și vopsească părul sau să-l spele. Orice fel de muncă este, de asemenea, interzisă.

O altă tradiție importantă spune că apa din Duminica Sfântă poate îndepărta harul și fericirea. Totuși, pentru a nu alunga fericirea și bunăstarea, se recomandă ca oamenii să se spele pe cap cu o zi înainte de Florii.

Citește și: MESAJE DE FLORII 2024! CELE MAI FRUMOASE URĂRI PENTRU CEI CARE POARTĂ NUME DE FLORI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *