December 2, 2023

 

În timp ce unele legume își pot pierde din nutrienți în timpul procesului de gătit, din cauza temperaturilor ridicate, altele devin și mai benefice pentru organism decât varianta lor crudă. Asta pentru că gătirea poate să crească absorbția vitaminelor și mineralelor. 

Pentru o absorbție completă a nutrienților din aceste legume, este important să ții cont de metodele de gătire. Prin urmare, trebuie evitată prăjirea. Cele mai bune sunt gătitul la aburi, fierberea la foc mic sau coacerea la cuptor.

 

SPARANGHEL

Un prim exemplu este sparanghelul. Varianta sa crudă este sănătoasă, deoarece are efect diuretic, însă, când sparanghelul este gătit, antioxidanții, vitaminele A, C, E și acidul folic din compoziția acestuia se absorb mai rapid în organism. 

 

ROȘII

Cine nu iubește roșiile de vară, colorate, dulci și suculente!? Acestea sunt foarte sănătoase când sunt consumate crude. În sezonul rece e adevărat că roșiile vor fi din sere, dar pot fi consumate prin gătire. În urma procesului gătirii, roșiile eliberează un antioxidant puternic numit licopen. Un aport ridicat de licopen este asociat cu un risc mai mic de atacuri de cord, osteoporoză și degenerescență maculară. 

 

MORCOVI

Un studiu realizat la Universitatea din Arkansas a arătat că morcovii fierți beneficiază de mai mult beta-caroten, care, odată ajuns în organism, se transformă în vitamina A. Această vitamină este esențială pentru creșterea și dezvoltarea normală, pentru susținerea sistemului imunitar și totodată pentru sănătatea ochilor. 

 

DOVLEAC

Pe lista alimentelor care devin mai sănătoase când sunt gătite se află și dovleacul, cu ajutorul căruia se pot face supe creme, ciorbe, plăcinte și alte deserturi. Dovleacul fiert are mulți antioxidanți, care se absorb mai ușor odată ce trec prin procesul de gătit. Unul dintre antioxidanți este beta-carotenul, care este esențial pentru sănătatea ochilor, susținerea sistemului imunitar și pentru menținerea sănătății pielii. 

 

SPANAC

Spanacul crud este delicios și poate fi consumat în diferite salate, dar conține acid oxalic, un compus care poate să interfereze cu absorbția fierului. De aceea, gătirea reduce conținutul acestui acid și favorizează absorbția fierului, un mineral important pentru funcția cognitivă și nu numai. 

 

Sursa: clickpentrufemei.ro

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *