April 14, 2024

Carnea de pui este un aliment extrem de consumat la noi în țară, dar şi în alte zone ale lumii. Totodată, ea este inclusă în categoria cărnurilor sănătoase și foarte ușor de preparat.

Totuși, pentru a fi un aliment benefic pentru organism, el trebuie depozitat într-un loc sigur. Majoritatea gospodinelor pun carnea de pui în congelator, printre alte alimente. Greșit, spun specialiștii.

Riscurile la care te expui dacă pui carnea de pui lângă alte alimente

Gabriela Isopencu, de la Facultatea de inginerie chimică și biotehnologii, a vorbit despre pericolele la care se expun persoanele care pun carnea de pui lângă alte alimente la congelator.

Cel mai mare risc ar fi contaminarea cu Salmonella. Potrivit experților, temperatura de -20 de grade de la congelator nu omoară bacteriile precum salmonela și listeria.

Astfel, legumele, de exemplu, se pot infesta. Prin urmare, preferabil este ca alimentele să fie așezate separat, în rafturi separate și în pungi bine izolate.

„Salmonela și Bacteria Listeria rezistă și la congelator”

Gabriela Isopencu a precizat că salmonela și listeria, cele două bacterii care pot produce infecții grave, rezistă la congelator. Mai mult, acestea se pare că preferă mediul rece în detrimentul mediului cald.

”Este o carne de găină. Asta este verdeața care a stat lângă găină și dacă vedeţi verdeața s-a infestat mult mai repede de la găină. Dau un exemplu că nu trebuie să le amestecăm în congelator, să le punem cât mai separat, în rafturi separate și în pungi bine izolat.

(…) Minus 20 de grade, sigur că da, rezistă sporii foarte bine, rezistă de-a lungul săptămânilor, lunilor. Salmonela e bine la congelator şi listeria rezistă şi mai mult la congelator ca acolo le place, în mediul rece”, a dezvăluit specialista. 

SURSA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *