December 2, 2023

Da, este adevărat că alegerea dintre a cumpăra pește filetat sau întreg depinde în mare măsură de preferințele personale și de experiența în bucătărie.

Iată câteva avantaje și considerații pentru fiecare opțiune:

Pește filetat:

 1. Convenient: Cumpărarea peștelui filetat este mai comodă, deoarece scapi de procesul de curățare și de oase.
 2. Timp de gătire mai rapid: Peștele filetat se gătește mai repede, deoarece nu are oase și piele care să încetinească procesul.
 3. Ușor de portionat: Este mai ușor să porționezi și să distribui peștele filetat în porții egale.

Pește întreg:

 1. Gust mai intens: Peștele gătit întreg are adesea un gust mai intens și o textură mai suculentă, datorită gătirii cu oase și piele.
 2. Economisirea costurilor: Peștele întreg este, în general, mai ieftin decât cel filetat, deoarece procesul de filetare adaugă costuri suplimentare.
 3. Posibilitatea de a alege: Când cumperi pește întreg, ai posibilitatea să alegi un pește proaspăt, să examinezi ochii, solzii și branhiile pentru prospețime. De asemenea, poți cere să fie curățat în magazin.

Sfaturi pentru gătirea peștelui întreg la cuptor:

 1. Temperatura cuptorului: Asigură-te că ai cuptorul preîncălzit la o temperatură potrivită (între 180 și 220 de grade Celsius).
 2. Pregătirea peștelui: Spală și usucă bine peștele, taie aripioarele și inotatoarea dorsală. Unge-l cu ulei de măsline, condimentează-l și umple-l cu ingrediente la alegere.
 3. Fixarea umpluturii: Dacă umplutura este bogată, poți coase cavitatea peștelui sau poți folosi scobitori pentru a o fixa.
 4. Gătire uniformă: Pune peștele în tavă pe hârtie de copt sau pe un grătar, unge-l și condimentează-l uniform atât la interior, cât și la exterior.
 5. Timp de gătire: Timpul de gătire variază în funcție de dimensiunea peștelui, dar poți verifica gătirea cu un termometru pentru carne. Temperatura internă ar trebui să fie de aproximativ 54 de grade Celsius.

Somon întreg la cuptor, cu miso și pastă coreeană de ardei uite - Cookidoo® – the official Thermomix® recipe platform

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *