May 20, 2024

4.748.274 de pensionari au fost înregistrați în luna aprilie a acestui an! Valoarea totală a pensiilor din România se ridică la 10,676 miliarde lei. Unii vârstnici încasează sume uriașe lună de lună, alții se gândesc cum să trăiască dintr-o sumă modestă pe care o primesc de la stat. Care este cea mai mare pensie medie încasată de un român „certat” cu munca?

Aproape 5 milioane de români încasează lunar venit din partea statului. Este vorba despre pensionari, pentru care din bugetul statului se plătesc aproape 10,676 miliarde lei. Sunt vârstnici care au contribuit o viață întreagă cu bani la stat, pentru ca la bătrânețe să aibă parte de un venit consistent. Sigur că, nu toți se bucură de o pensie mare, ci poate de una modestă care abia le ajunge să ducă un trai decent. În funcție de contribuția lor la stat, românii primesc o pensie bună atunci când ajung la 65 de ani.

Pensiile diferă și de domeniile în care fiecare a muncit, căci taxele și impozitele diferă. Spre exemplu, există 632.361 de români care au muncit în agricultură, acolo unde pensia medie este de 636 de lei. Din informațiile furnizate de Casa Națională de Pensii, au ieșit la pensie, la limita de vârstă, 3.810.022 de persoane, dintre care 2.187.782 femei, iar pensia medie se situa la 2.506 de lei.

CITEȘTE ȘI: ANUNȚ IMPORTANT PENTRU TOȚI PENSIONARII! ȘEFUL CNPP A EXPLICAT CE SE ÎNTÂMPLĂ CU RECALCULAREA DUPĂ NOUA FORMULĂ

Cum a ajuns un român să ia o pensie de 17.000 de lei fără să fi contribuit la bugetul de stat

Un român „privilegiat” a ajuns să încaseze o pensie de 17.000 de lei fără să fi muncit o zi în viața lui. Legea 303/2002, care reglementează pensiile speciale, arată că există o pensie uriașă, numită pensie medie de serviciu, în valoare de 24.151 lei, din care 21.287 lei cota suportată din bugetul de stat, iar suma de 6.700 de lei din bugetul asigurărilor sociale de stat. Restul venitului, de 17.000 de lei, este partea necontributivă, adică cea pentru care respectivul pensionar nu a cotizat cu bani la stat și nici nu a muncit.

CITEȘTE ȘI: DATA EXACTĂ LA CARE VOR INTRA PENSIILE ÎN LUNA IUNIE 2024. DECIZIA LUATĂ DE CNPP

Conform datelor făcute publice de CNPP, 790 de români au beneficiat de Legea nr. 216/2015, cea prin care se acordă pensie de serviciu membrilor Corpului diplomatic şi consular al României. Aici, pensia medie era de 6.667 de lei, din care 3.132 de lei suportați de la bugetul de stat.

Beneficiarii Legii 215/2015 pentru modificarea şi completarea Legii 7/2006 privind statutul funcționarului public parlamentar încasează o pensie medie de 5.727 de lei, 3.240 de lei fiind de la bugetul de stat. Există 849 de persoane care beneficiază de acest venit. Și nu sunt singurii români care încasează pensii speciale.

Concret, există o categorie mare de români privilegiați atunci când vine vorba de veniturile lunare încasate de la stat. Sunt oameni care au muncit în domenii mari și au ocupat funcții pe care nu oricine le poate avea, iar la bătrânețe încasează o pensie bună, comparativ cu românii care au muncit în comerț sau agricultură.

Pensionarii speciali au un venit format din 2 componente: cea a contributivității, din care primesc o sumă de bani pentru contribuția pe care au avut-o la stat de-a lungul vieții și cea de la bugetul de stat, când li se adaugă bani pentru pensionarii speciali care nu au contribuit. Numărul de pensii speciale de serviciu a fost de 11.471 persoane, în scădere cu 200 de persoane comparativ cu luna anterioară.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *