April 19, 2024

Ridici cutia și citești lista nesfârșită de ingrediente pe care nu prea le înțelegi. Ce conține, de fapt, un energizant? Probabil că la asta se gândește toată lumea în momentul în care consumă această băutură.

Totuși, ceea ce conține pare adesea că este inventat. Și așa este, pentru că unele dintre ingrediente au fost create în laboratoare chimice pentru a obține rezultatul dorit, şi anume să ofere energia necesară.

Din acest motiv, experții au avertizat împotriva consumului acestui tip de băuturi încă de când au devenit la modă, în urmă cu câțiva ani de zile.

Ce scrie pe eticheta băuturilor energizante

Orice consumator de băuturi energizante care se respectă cunoaște cele două ingrediente indispensabile din aceste cutii: cofeina și zahărul.

Ambele sunt responsabile pentru efectul pe care îl creează în organism și, de asemenea, se găsesc în cantități abundente. Desigur, îngrijorarea specialiștilor merge dincolo de aceste două componente.

Ceea ce trage cu adevărat un semnal de alarmă sunt ingredientele care le însoțesc, și anume acidul citric, zahărul sau alți îndulcitori, aromele, vitaminele din clasa B, glucoronolactona, ginsengul sau taurina.

Deși inofensiv în sine, amestecul poate reprezenta o adevărată bombă pentru consumator.

Probleme de sănătate cauzate de băuturile energizante

Băuturile energizante au fost mult timp ținta criticilor pentru că sunt periculoase pentru sănătate, în unele cazuri fiind chiar citate ca o cauză a decesului.

Un studiu din 2015 publicat în Journal of the American Medical Association (JAMA) a constatat că consumul unei singure băuturi energizante cu conținut ridicat de cafeină poate provoca o creștere periculoasă a tensiunii arteriale și o creștere a nivelului hormonilor de stres la doar 30 de minute după consum.

Băuturile energizante sunt, de asemenea, asociate cu o serie de probleme de sănătate. De exemplu, pe termen scurt, poți suferi de:

dureri de cap și dureri de stomac,dureri în piept;amețeli;insomnie;deshidratare.

SURSA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *