October 14, 2024

Inundațiile catastrofale care au lovit estul României au lăsat în urmă scene de coșmar, cu vieți curmate și mii de case distruse.

Cel puțin patru persoane au pierdut viața, iar mii de locuințe au fost distruse, ceea ce a dus la înființarea de tabere de refugiați și la lansarea unor ample operațiuni de salvare.

Tabere de refugiați și operațiuni de salvare

Guvernul român a acționat rapid pentru a salva vieți și a proteja cetățenii din zonele afectate. Bărci și avioane militare au fost folosite în operațiuni de salvare, iar prim-ministrul Marcel Ciolacu a subliniat că prioritatea actuală este prevenirea altor pierderi de vieți omenești.

În 19 zone afectate din țară, zeci de persoane au fost salvate din casele lor.
Inundații puternice în Galați. Patru persoane au murit. Mii de locuințe afectate, peste 270 de oameni evacuați din case / Ciolacu și mai mulți miniștri, într-o localitate devastată a treia oară de

Cele patru victime găsite în Galați

În timpul unei operațiuni de căutare și salvare în regiunea Galați, sud-estul României, au fost descoperite corpurile celor patru persoane decedate.

Aceste inundații devastatoare sunt parte dintr-o serie de furtuni violente care au afectat Europa Centrală și de Est.

Inundațiile din Europa Centrală

România nu este singura țară afectată de aceste fenomene meteo extreme. Ploile torențiale au provocat avertizări de inundații și evacuări și în alte țări, precum Republica Cehă, Polonia, Austria, Slovacia și Ungaria.

În Praga, autoritățile au ridicat barierele de protecție împotriva inundațiilor, iar în Polonia, zonele din apropierea a patru râuri sunt în stare de alertă.

Ministrul de interne polonez a declarat că sud-vestul țării este deosebit de afectat, râul Biala depășind nivelurile de siguranță cu doi metri.
Alertă în județul Galați. Două baraje piscicole, administrate de terţi, au cedat. Vor fi afectate terenuri agricole - Știrile ProTV

Situația din Polonia

În Polonia, locuitorii din mai multe orașe au fost nevoiți să își protejeze casele cu saci de nisip, iar autoritățile monitorizează îndeaproape nivelul apelor râurilor.

Orașe precum Morow și Glucholazy sunt în pericol major, locuitorii declarând că fenomenul este „un coșmar” și că se tem pentru siguranța lor.

Austria și Republica Cehă, la rândul lor afectate

Austria, care a înregistrat cea mai caldă lună august din istorie, se confruntă acum cu ploi torențiale ce pot atinge până la 20 cm în câteva zile, ceea ce a provocat alunecări de teren și perturbări majore în trafic.

În Republica Cehă, au fost închise diguri și grădini zoologice, iar în Praga a fost activată o poartă de oțel pentru protecția împotriva inundațiilor, menită să prevină repetarea catastrofelor din anii 1997 și 2002.

Impactul schimbărilor climatice

Precipitațiile extreme devin din ce în ce mai frecvente în Europa și în întreaga lume, fenomenele meteorologice fiind amplificate de schimbările climatice.

România și alte țări afectate continuă să se lupte cu consecințele acestor inundații devastatoare, în timp ce echipele de salvare depun eforturi pentru a limita pierderile umane și materiale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *