April 25, 2024

Chiar dacă la prima vedere nu pare un obiectiv turistic obișnuit, Cimitirul Bellu din București ascunde unele dintre cele mai captivante povești ale orașului.

O vizită ghidată de cineva familiarizat cu locul, poate transforma experiența într-o călătorie uimitoare prin istoria și cultura României.

De la numeroșii artiști îngropați aici până la statuile ce împodobesc aleile, cimitirul este o adevărată comoară a orașului.

Aleea Artiștilor este cu siguranță cea mai faimoasă arteră a Cimitirului Bellu, adăpostind mormintele unor personalități marcante ale culturii românești, precum George Bacovia, Nichita Stănescu, Ion Barbu, sau I. L. Caragiale.

Cu toate acestea, ceea ce face cimitirul atât de interesant sunt și poveștile pline de emoție și dramatism legate de diversele morminte și monumente.

Unul dintre cele mai cunoscute este Monumentul Poroineanu.

Legenda tragică a soților Poroineanu, care s-au iubit atât de mult încât au ales să-și pună capăt vieții când au aflat că sunt frați, este sculptată în piatră și bronz în acest loc de veșnicie.

Statuia, semnată de talentul lui Romanelli, impresionează nu doar prin tehnică, ci și prin povestea emoționantă pe care o reprezintă.

Povestea acestor soți, Constantin și soția sa, este plină de drame și întorsături de situație.

Cimitirul Bellu - povestile ascunse de la Bellu si de ce sa-l vezi macar o  data in viata

Constantin Poroineanu, fiul unui moșier oltean, s-a îndrăgostit la Paris, unde a avut o fiică, dar nu a recunoscut-o pentru că a fost amenințat de tatăl său.

Anii au trecut, iar fiul său, Sergiu, s-a îndrăgostit și el la Paris, de o fată cu care s-a căsătorit în secret.

Descoperirea ulterioară că soția fiului său era de fapt fiica sa dintr-o aventură trecută a condus la o tragedie familială, iar monumentul de la mormântul Poroineanu înfățișează această poveste cutremurătoare.

Sculptura, realizată de maestrul italian Raffaello Romanelli, este un simbol al dragostei și tragediei, iar în spatele său se ascunde povestea unei familii devastate de propriile secrete și iubirea interzisă.

Povestea tristă a dragostei imposibile dintre cei doi soți a fost întruchipată în piatră și bronz de către acest talentat artist, dând naștere uneia dintre cele mai impresionante povești ale Cimitirului Bellu din București.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *