April 25, 2024

O echipă de cercetători a reușit să modifice genetic o vacă brună din Brazilia pentru a produce insulină umană în laptele său.

Cercetătorii au reușit să creeze o vacă modificată genetic care produce insulină umană în laptele său, oferind o speranță nouă și accesibilă pentru milioanele de oameni care trăiesc cu diabet.

Această inovație deține un potențial enorm de a influența semnificativ viața persoanelor care trăiesc cu diabet, putând să revoluționeze modul în care această afecțiune este gestionată.

Milioane de oameni din întreaga lume care suferă de diabet de tip 1 se confruntă cu provocări în accesarea insulină în mod fiabil.

Datorită incapacității corpului lor de a produce hormonul, aceștia depind de injecții regulate pentru a se asigura că glucoza poate intra în celule pentru producerea de energie.

Oamenii de știință au creat o vacă modificată genetic care produce lapte  pentru diabetici

Cu toate acestea, găsirea unei surse accesibile și de încredere de insulină a rămas o provocare în multe părți ale lumii.

Acum, oamenii de știință de la Universitatea din Illinois Urbana-Champaign și Universitatea din São Paulo, Brazilia, au găsit o nouă modalitate radicală de a aborda această problemă: o vacă modificată genetic care produce insulină umană în laptele său.

„Mama Natură a conceput glanda mamară ca o fabrică pentru a produce proteine eficient”, a explicat Matt Wheeler, profesor de științe animale la Universitatea din Illinois și autorul principal al unei noi lucrări publicate în Journalul de Biotehnologie.

„Putem profita de acest sistem pentru a produce o proteină care poate ajuta sute de milioane de oameni din întreaga lume.”

Conform detaliilor din cercetarea lor, cercetătorii au introdus un segment de ADN uman care codifică precursorul activ al insulinei, numit proinsulină, în nucleii celulari a zece embrioni de vacă.

Din acești embrioni, s-a născut în Brazilia o vițică modificată genetic. Odată ce a ajuns la maturitate, vaca a fost impregnată și stimulată să producă lapte folosind hormoni.

Spre surprinderea lor, vaca nu numai că a produs proinsulină, ci și insulină în laptele său.
Vaca cu ADN uman: Invenția oamenilor de știință ar putea ajuta milioane de  diabetici din lumea

„Scopul nostru inițial era să facem proinsulină și apoi să o purificăm în insulină. Dar vaca practic a procesat-o singură”, a spus Wheeler.

Vaca modificată genetic a produs echivalentul unui gram pe litru, o cantitate semnificativă având în vedere că un diabetic are nevoie doar de o fracțiune de miligram pe doză.

„Asta înseamnă că fiecare gram este echivalentul a 28.818 unități de insulină. Și acesta este doar un litru; vacile Holstein pot produce 50 de litri pe zi. Faceți voi calculele”, a adăugat Wheeler.

La această scară, Wheeler argumentează că alte metode de producție a insulinei, inclusiv drojdiile și bacteriile modificate genetic, ar putea fi în curând depășite de vacile specializate în producția de lapte.

Cu toate acestea, pentru a construi un lanț complet de aprovizionare, este necesară o metodă de colectare și purificare a insulinei. Conform lui Wheeler, acestea sunt însă obstacole ușor de depășit.

„Aș putea vedea un viitor în care o turmă de 100 de capete, echivalentul unei mici ferme de lapte din Illinois sau Wisconsin, ar putea produce întreaga insulină necesară pentru țară. Și o turmă mai mare? Ai putea asigura întreaga lume într-un an”, a concluzionat cercetătorul.

Această cercetare revoluționară reprezintă un pas semnificativ înainte în tratamentul diabetului, oferind speranță pentru o sursă mai accesibilă și mai sustenabilă de insulină pentru milioane de oameni din întreaga lume.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *