December 1, 2023

În fiecare an, pe 8 noiembrie, creștinii ortodocși sărbătoresc pe Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil. În această zi, există diverse tradiții și obiceiuri respectate de credincioși:

  1. Oferirea de pomana: Credincioșii obișnuiesc să ofere pomană, cunoscută și sub numele de “Moșii de Arhangheli”, în memoria celor decedați. Această ofrandă este un gest de comemorare și respect față de cei plecați din această lume.
  2. Aprinderea lumânărilor: Este o tradiție să se aprindă lumânări în această zi sfântă. Lumina simbolizează spiritualitatea și prezența divină.
  3. Coacerea turtelor: În unele regiuni, precum Transilvania, se coace “turta areților” din grâu sau porumb. Aceasta este aruncată printre oi, iar superstiția spune că pentru a avea noroc, turtă trebuie să cadă cu fața în sus.

Ce să nu faci în această zi:

  1. Evitarea activităților casnice: Se spune că persoanele care desfășoară activități casnice în această zi ar putea atrage ghinionul. Lucrul în această zi ar putea aduce, conform tradiției, o perioadă dificilă.
  2. Rugăciuni pentru Sănătate și Spor în Familie: Credincioșii sunt îndemnați să se roage pentru sănătatea lor și a familiilor lor, căutând binecuvântarea Sfinților Arhangheli.
  3. Consumul de Pește: În conformitate cu obiceiurile religioase, se recomandă consumul de pește în această zi pentru a evita ghinionul.

Rugăciune către Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil pentru 8 noiembrie

„Sfinte și mare Arhanghele al lui Dumnezeu, Mihaile, care cel dintâi între îngeri stai dinaintea Treimii celei negrăite…” Această rugăciune este rostită pentru a cere ajutorul și ocrotirea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, notează doxologia.ro.

Sărbătoarea aceasta aduce credincioșilor prilejul de a reflecta asupra spiritualității lor, de a comemora cei dragi și de a căuta binecuvântarea divină pentru viitorul lor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *