June 16, 2024

O caniculă fără precedent a lovit India, aducând temperaturi extreme și provocând un disconfort maxim în întreaga țară.

Miercuri, 29 mai 2024, New Delhi, capitala Indiei, a fost martora unui eveniment meteorologic istoric, înregistrând temperaturi care au depășit pragul de 50 de grade Celsius.

Biroul guvernamental de meteorologie a confirmat că termometrele au înregistrat un record național de 52,3 grade Celsius în acea zi.

Conform Departamentului de Meteorologie din India (IMD), suburbia Mungeshpur din Delhi a fost lovită de temperaturi extreme, depășind recordul național anterior cu peste un grad Celsius.

Aceste condiții alarmante marchează un fenomen fără precedent în istoria țării.

India este obișnuită să se confrunte cu temperaturi caniculare în timpul verii, însă schimbările climatice accentuează valurile de căldură, făcându-le mai lungi, mai frecvente și mai intense, conform cercetătorilor.
52,3 grade în India. Copiii au leșinat la școală, șoferii și-au ars mâinile  pe volan. Morga din Jaipur e depășită de victimele căldurii | Digi24

Pe lângă temperaturile extreme, autoritățile din New Delhi avertizează cu privire la posibilitatea unei penurii de apă în timpul perioadelor de caniculă, cu deja întreruperi în furnizarea apei curente în anumite zone.

Ministrul Apelor, Atishi Marlena, a făcut un apel la responsabilitate colectivă pentru a stopa irosirea apei.

Serviciile meteo indiene avertizează cu privire la efectele nocive ale caniculei asupra sănătății, cu un accent deosebit pe vulnerabilitatea bebelușilor, vârstnicilor și a persoanelor cu afecțiuni cronice.

În paralel cu canicula, statele Bengalul de Vest și Mizoram au fost afectate de vânturi violente și ploi torențiale în timpul sosirii ciclonului Remal.

Acest ciclon a provocat distrugeri majore în India și Bangladesh, soldându-se cu peste 38 de decese. Departamentul de meteorologie din Bangladesh a confirmat că acest ciclon a fost printre cele mai puternice

înregistrate vreodată în țară, iar durata sa excepțională este atribuită schimbărilor climatice.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *