May 24, 2024

Vești proste ar pute veni pentru șoferii din România, mai ales pentru cei care conduc o mașină fără RCA. Aceștia riscă amenzi usturătoare, de cinci ori mai mari ca până acum. Măsura face parte din propunerile pe care Autoritatea de Supraveghere Financiară le-a trimis în Parlament pentru aprobare.

Din cauza faptului că foarte multe din vehicule înmatriculate în România nu au RCA, se ia în calcul înăsprirea pedepselor. Astfel, Autoritatea de Supraveghere Financiară a propus o serie de măsuri usturătoare, care au fost deja trimise în Parlament pentru aprobare.

(CITEȘTE ȘI: INDICATORUL RUTIER PE CARE PUȚINI ȘOFERI ÎL CUNOSC. CE TREBUIE SĂ FACI ȘI UNDE POATE FI ÎNTÂLNIT)

Amenzi de cinci ori mai mari

Așa cum spuneam, se anunță zile grele și buzunare goale pentru șoferii din România care circulă cu mașini fără RCA. Aceștia vor risca amenzi de cinci ori mai mari, potrivit propunerilor pe care Autoritatea de Supraveghere Financiară le-a trimis în Parlament pentru aprobare.

În prezent, statisticile arată că mai mult de un sfert din cele 10 milioane de vehicule înmatriculate nu au RCA, așa că se cer măsuri mai aspre.

Astfel că, potrivit noilor propuneri, șoferii care sunt depistați că nu au RCA pot fi sancționați cu amenda mai mare de cinci ori față de cât este în prezent. Mai exact, în loc să plătească 2.000 de lei (amenda actuală), aceștia vor trebui să scoată din buzunar 10.000 de lei.

Pentru a depista maşinile care circulă fără asigurare obligatorie, autorităţile vor să folosească şi camerele care controlează existenţa rovinietei.

De asemenea, setul de propuneri trimis Parlamentului de Autoritatea de Supraveghere Financiară prevede că şoferii care nu folosesc maşina o perioadă lungă de timp pot să suspende asigurarea. Însă, în acest caz, conducătorii auto vor fi obligaţi să scoată plăcuţele de înmatriculare şi să nu parcheze vehiculul pe domeniul public.

De asemenea, printre noile propuneri să numără și una care dă posibilitatea şoferilor să plătească în rate poliţa RCA. De menționat este și faptul că unele companii au şi acum astfel de oferte, dar nu este o practică uzuală.

„Statistic au fost destul de multe poliţe care s-au emis pe 2-4-6-12 rate şi după achitarea primei rate, asiguratul nu a mai răspuns solicitării brokerului sau asiguratorului de a plăti următoarele rate”, a declarat Andrei Iordănescu, broker de asigurări, potrivit observatornews.ro.

Mai mult, proiectul de lege care va fi dezbătut de parlamentari spune că şoferii care provoacă accidente grave vor fi sancţionaţi aspru. Aceștia ar putea plăti cu 80% mai mult pentru RCA. În schimb, cei care conduc prudent vor primi bonificaţii consistente.

(VEZI ȘI: AI PERMIS DE CONDUCERE CATEGORIA B? IATĂ CARE SUNT NOILE REGULI DIN CODUL RUTIER, DACĂ VREI SĂ FACI ASTA)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *