May 20, 2024

Joi, Kremlinul a emis un comunicat ferm de condamnare a tentativei de asasinare asupra premierului slovac Robert Fico, exprimându-și sincerele urări de însănătoșire rapidă.

Într-un gest neașteptat, președintele rus Vladimir Putin a trimis o telegramă președintei slovace Zuzana Čaputová, exprimându-și îngrijorarea față de starea de sănătate a premierului Fico.

Această inițiativă, deși rară, subliniază importanța relațiilor diplomatice și preocuparea pentru stabilitatea și securitatea întregii regiuni.

După o intervenție chirurgicală de câteva ore, premierul slovac Robert Fico, grav rănit în tentativa de asasinat, și-a recăpătat conștiința, conform informațiilor furnizate de presa locală și citate de AGERPRES.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat pentru cotidianul rus Izvestia: „Normal, condamnăm acest atac în cei mai fermi termeni cu putință.

Considerăm că este absolut inacceptabil – aceasta este cu adevărat o mare tragedie. Sperăm că domnul Fico va reuși să-și revină și să se facă bine cât mai repede. Îi urăm însănătoșire grabnică.”

Mesaj înduioșător de la conducătorul Rusiei

Vladimir Putin a trimis, de asemenea, un mesaj personal premierului Fico, exprimându-și speranța pentru o recuperare rapidă și completă, un gest neobișnuit pentru liderul rus, cunoscut pentru rezerva sa față de astfel de situații.

„Atentatul din orașul Handlova din centrul Slovaciei, atribuit de presa locală unui bărbat în vârstă de 71 de ani, a șocat națiunea central-europeană și a stârnit reacții de condamnare la nivel internațional.

Fico este perceput ca un politician cu orientare pro-rusă, care a suspendat sprijinul militar acordat Ucrainei în conflictul acesteia cu Rusia și a criticat sancțiunile impuse Moscovei în urma invaziei Ucrainei.”

Această tentativă de asasinat marchează o cotitură periculoasă în peisajul politic european și reiterează necesitatea consolidării eforturilor internaționale pentru menținerea securității și stabilității în regiune.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *