May 20, 2024

John Steinbeck a devenit subiect de discuție în lumea literară și cinematografică după dezvăluirea unei scrisori neobișnuite către Marilyn Monroe.

În ciuda renumelui său, Steinbeck, cunoscut pentru deverse capodopere literare, s-a confruntat cu o dilemă neașteptată atunci când a fost pus în situația de a-i cere un autograf divei pop.

Scrisoarea lui Steinbeck către Marilyn Monroe, dezvăluită în biografia sa „John Steinbeck: Vocea pământului”, ne oferă o perspectivă inedită asupra relației dintre celebrul romancier și iconica actriță.

Îndemnat de soția sa, Elaine, Steinbeck s-a văzut nevoit să treacă peste propriul său dezgust pentru a cere un autograf pentru nepotul său, Jon Atkinson, un adolescent pasionat de starurile Hollywood-ului.

Cu umorul său caracteristic, Steinbeck a redactat o scrisoare plină de spirit, în care își exprima reticența față de cererea de autografe, dar și dorința de a-și mulțumi nepotul.

Marilyn Monroe | Biography, Death, Movies, & Facts | Britannica

În ciuda unei grețuri evidente pentru acest gen de cereri, Steinbeck a apelat la Marilyn Monroe într-un mod inedit și plin de umor, descriindu-l pe Jon Atkinson ca fiind deja „sclavul” divei.

„Dragă Marilyn,

În toată experiența mea de până acum nu am cunoscut niciodată pe cineva care să ceară un autograf pentru el însuși. E mereu pentru un copil sau pentru o mătușă bătrână, ceea ce devine foarte obositor, după cum știi mai bine decât mine. De aceea, cu o anumită greață, îi spun că am un nepot care trăiește în Austin, Texas, al cărui nume e Jon Atkinson. E cu un picior în pragul pubertății, dar asta e doar una dintre problemele lui. Cealaltă ești tu. Știu că nu ești făcută din eter ceresc, dar el nu știe. O sugerare a faptului că ai funcții (ale organismului- n.r.) normale l-ar șocat profund și nu am de gând să fiu eu cel care îi spune.

Într-o călătorie în Texas, soția mea a făcut greșeală fatală de a-i spune lui Jon că te-am cunoscut. Nu o prea crede, dar respectul lui pentru mine a crescut. Acum, mi se cer tot felul de favoruri prostești, așa că nu am nicio ezitare să Îți cer unul ție. Ai vrea să îi trimiți… o poza cu tine, poate într-o dispoziție feciorelnică meditativă? Să i-o dedici lui si să-i arăți astfel că ești conștient de existența lui? E deja sclavul tău. Astfel ar deveni al meu. Dacă accepți, o să-ți trimit o cheie de la intrarea doamnelor de la Fort Knox. În plus, te voi plăcea foarte mult. Al tu, cu sinceritate, John Steinbeck”, este scrisoarea acestuia către Marilyn Monroe.

Scrisoarea, care datează din 1955, aduce în prim-plan o altă latură a celebrului autor, oferindu-ne o perspectivă umană și inedită asupra relațiilor sale personale și a interacțiunii cu celebritățile vremii.

Este un moment revelator în istoria literaturii și a culturii pop, care aruncă o lumină nouă asupra complexității personajului John Steinbeck.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *