December 1, 2023

Varza murată este o sursă excelentă de probiotice, microorganisme vii care, când sunt consumate în cantități adecvate, au efecte benefice asupra sănătății gazdei, în special a sistemului digestiv. Probioticele ajută la echilibrarea florei intestinale și pot îmbunătăți digestia, prevenind sau tratând diareea, și pot contribui la prevenirea sau gestionarea sindromului intestinului iritabil (IBS).

Sistemul imunitarSănătatea sistemului imunitar este strâns legată de sănătatea sistemului digestiv, deoarece o mare parte din celulele imunitare se găsesc în tractul gastrointestinal. Probioticele din varza murată pot ajuta la întărirea sistemului imunitar, crescând rezistența la infecții și potențial, reducând durata și severitatea răcelilor și gripelor.

Absorbția nutriențilorFermentația sparge unele compuși din alimente, făcându-le mai ușor de digerat și permițând o mai bună absorbție a nutrienților. De exemplu, varza murată este o sursă bună de vitamina C și vitamine din complexul B.

Proprietăți antioxidanteVarza murată conține antioxidanți care luptă împotriva radicalilor liberi, molecule instabile care pot cauza daune celulare și pot contribui la dezvoltarea bolilor cronice, inclusiv a cancerului.

Protecție împotriva anumitor boliBolile inflamatorii intestinaleUn exemplu specific de boală împotriva căreia varza murată poate oferi protecție este boala inflamatorie intestinală (BII), care include boala Crohn și colita ulcerativă. Aceste condiții sunt caracterizate prin inflamație cronică a tractului digestiv, care poate duce la o varietate de simptome, inclusiv durere abdominală, diaree și pierdere în greutate.

Echilibrarea Microbiotei Intestinale: Varza murată poate ajuta la repopularea intestinului cu bacterii benefice, care sunt adesea în deficit la persoanele cu BII.Efecte Antiinflamatorii: Probioticele pot reduce producția de citokine inflamatorii și pot promova producerea de substanțe antiinflamatorii.Îmbunătățirea Barierei Intestinale: Probioticele pot întări bariera intestinală, prevenind astfel trecerea substanțelor nocive care ar putea declanșa inflamația.Varza murată este un aliment nutritiv care poate contribui la îmbunătățirea sănătății generale și la prevenirea anumitor boli. Consumul regulat în cadrul unei diete echilibrate este asociat cu efecte benefice digestive, imunitare și antiinflamatorii. Cu toate acestea, persoanele cu afecțiuni preexistente ar trebui să consulte un medic înainte de a începe orice schimbare semnificativă în dietă, inclusiv introducerea alimentelor fermentate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *