February 23, 2024

În fiecare an, când calendarul ne arată că data de 13 cade într-o zi de marți, oamenii se confruntă cu un amestec de teamă și superstiții legate de posibilul ghinion al zilei.

Marți 13 este adesea considerată o zi dificilă, plină de pericole și evenimente nefericite, conform tradițiilor și credințelor populare.

Iată câteva dintre superstițiile care înconjoară această zi fatidică:

 • Evitarea meselor de 13: Se spune că nu este bine să inviți la masă 13 persoane sau să te așezi la masă cu 13 oameni în ziua de marți 13. Acest gest este asociat cu ghinionul și posibilele nenorociri.
 • Construcția: Tot în ziua de marți 13, se crede că construcțiile nu vor rezista, iar proiectele începute în această zi sunt sortite eșecului.
 • Avertizare în grupuri de 13: Când sunt 13 persoane într-o cameră, se spune că cea care stă în fața oglinzii va muri, alimentând frica și superstițiile.
 • Astrologie și trei ceasuri rele: Ziua de marți este asociată cu planeta Marte, considerată malefică, iar cele trei ore de marți sunt văzute ca fiind ceasuri rele.
 • Evenimente nefaste: De-a lungul istoriei, pe data de 13 s-au petrecut tot felul de evenimente nefericite, contribuind la frica legată de această zi.
 • Mitologie și semnificații religioase: În mitologia scandinavă și în religie, ziua de marți 13 este asociată cu tragediile și evenimentele nefericite.
  Marți, 13, mit sau realitate? Tot ce trebuie să știi despre această superstiție - Radio Impuls

  Interpretări și tradiții

  Oamenii de știință și cercetătorii nu au găsit dovezi concrete care să susțină că marți 13 este mai ghinionistă decât orice altă zi. Cu toate acestea, tradițiile și credințele populare continuă să influențeze percepția asupra acestei date.

  Pe de altă parte, există și interpretări pozitive ale zilei de marți 13. De exemplu, romano-catolicii consideră că această zi poate fi aducătoare de miracole și minuni, cinând în cinstea Sfântului Anton de Padova.

  În concluzie, marți 13 continuă să fie subiect de discuție și speculație pentru mulți oameni din întreaga lume. Fie că este vorba de ghinion sau de noroc, percepția asupra acestei zile rămâne în mare parte subiectivă, reflectând tradițiile și credințele individuale.

  Astfel, indiferent dacă cineva alege să o evite sau să o ignore, marți 13 rămâne un moment în care superstițiile și credințele populare sunt aduse în prim-plan, înfruntându-se cu raționalitatea și interpretările personale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *