March 5, 2024

Un test de sânge poate estima acum ce organ din corpul unei persoane este posibil să cedeze curând, potrivit oamenilor de știință de la spitalul universitar Stanford, din California, citat de 360medical.ro.

Metoda poate determina rata de îmbătrânire a organelor și poate evalua riscul unor boli precum Alzheimer, diabet și boli de inimă.

Este vorba de monitorizarae a 11 părți importante ale corpului, inclusiv inima, creierul și plămânii.

 Adulţii au organe care îmbătrânesc mai rapid decât celelalteStudiul sugerează că aproximativ unul din cinci adulți sănătoși cu vârsta de peste 50 de ani are cel puțin un organ care îmbătrânește într-un ritm semnificativ mai rapid, iar unul până la doi din 100 ar putea avea mai multe organe care să fie mai bătrâne decât vârsta lor biologică.

Îmbătrânirea rapidă a unui organ creşte riscul de mortalitateÎn timp ce ideea de a face un test de sânge poate fi înfricoșătoare, ar putea reprezenta o oportunitate de a interveni și de a schimba lucrurile, spun cercetătorii.

Identificarea organelor care sunt în declin rapid ar putea ajuta la dezvăluirea problemelor de sănătate care ar putea fi iminente, spun cercetătorii într-un articol apărut miercuri, în revista Nature.

Cercetarea a constatat că îmbătrânirea rapidă a unui organ crește riscul de mortalitate cu 15 până la 50% în următorii 15 ani, în funcție de organul afectat.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *