February 23, 2024

Brânza este apreciată nu doar pentru gustul său delicios, ci și pentru beneficiile pe care le aduce sănătății.

Bogată în proteine, calciu, vitamine și grăsimi sănătoase, multe tipuri de brânză contribuie la menținerea unei diete echilibrate.

Interesul pentru identificarea celor mai sănătoase tipuri de brânzeturi a crescut în ultimii ani, însoțit de promovarea acestora ca opțiuni nutritive și gustoase.

Societatea Germană de Nutriție (DGE) recomandă includerea produselor lactate, inclusiv a brânzei, într-o dietă sănătoasă, dar cu limitarea cantității consumate.

Conținând proteine, calciu și vitamine din complexul B, brânza contribuie la sănătatea oaselor, a dinților și la funcționarea corectă a sistemului nervos și muscular.

Studiile au evidențiat că un consum zilnic de 50-60 de grame de brânză este benefic pentru adulți. În acest context, cercetătorii germani au alcătuit un top al celor mai sănătoase brânzeturi:

  1. Mozzarella: Cu 20 de grame de proteine per porție, Mozzarella este o sursă importantă de proteine, deși are un conținut scăzut de grăsimi. Cu 255 de kilocalorii la 100 de grame, este o opțiune bogată în calorii, dar valoroasă din punct de vedere nutritiv.
  2. Brânza de vaci: Datorită conținutului său bogat în proteine și un număr redus de calorii, cu 102 calorii și 13 grame de proteine la 100 de grame, brânza de vaci este ideală pentru cei care doresc să slăbească.
  3. Emmental: Cunoscută pentru conținutul său ridicat de grăsimi și săruri, brânza Emmental este o sursă valoroasă de vitamina D, proteine și potasiu.

În plus, crema de brânză și brânza Harz sunt opțiuni cu conținut scăzut de calorii și bogate în proteine, fiind ideale pentru cei care urmăresc o dietă echilibrată.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *