May 24, 2024

Cu Paștele apropiindu-se cu pași repezi, românii se confruntă cu o creștere alarmantă a prețurilor la alimente, cu ouăle și carnea de miel în fruntea listei.

Experții avertizează că această tendință de creștere a prețurilor va continua pe măsură ce sărbătorile se apropie, afectând bugetele gospodăriilor din întreaga țară.

Prețul ouălor în magazine a crescut semnificativ, deși la poarta fermei sunt vândute la un preț mult mai mic, în jur de 40-50 de bani.

Cu toate acestea, la raft, prețul unui ou poate ajunge între 1,1 și 1,3 lei, conform informațiilor ziare.com. Această discrepanță mare de prețuri a generat critici din partea experților, care sugerează că există scheme speculative ale retailerilor.

Consumul de ouă crește cu aproximativ două treimi în lunile cu sărbători importante, iar estimările arată că în jur de 150 de milioane de ouă vor fi vândute de Paște în România, conform ziare.com.

În timp ce consumatorii se pregătesc să plătească prețuri mai mari pentru ouă, costul cărnii de miel a adus și el o surpriză neplăcută.

Cât costă un kg de miel la carcasă

Conform Antena 3 CNN, un kilogram de miel la carcasă se vinde în piețe cu aproximativ 55 de lei, iar organele de miel utilizate la drobul de Paște pot fi achiziționate cu 30 de lei pe kilogram.

Prețul cărnii a crescut cu 10% în ultimul an, iar cele mai mari scumpiri s-au înregistrat la carnea de porc și de miel, conform Institutului Național de Statistică.

Cu un consum mediu de aproximativ trei kilograme de carne de miel sau de oaie pe an, românii sunt acum confruntați cu prețuri mai mari, în special în perioada sărbătorilor pascale.

Mielul viu este vândut la ferme cu aproximativ 25 de lei pe kilogram, iar specialiștii estimează că prețul va crește la aproximativ 30 de lei pe măsură ce se apropie Paștele, conform informațiilor furnizate de Antena 3 CNN.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *