February 23, 2024

Regele George al VI-lea, un fumător intens, a suferit o pneumonectomie totală stângă în septembrie 1951 pentru ceea ce eufemistic s-a numit „anomalii structurale” ale plămânului său stâng, dar ceea ce în realitate era un carcinom.

Medicii săi i-au ascuns acest diagnostic lui, publicului și profesiei medicale. Continuarea hemoptiziei după o intervenție chirurgicală a sugerat că boala s-a extins la plămânul drept. Deși și-a revenit lentă și fără incidente după operația sa, regele George al VI-lea a murit brusc și neașteptat în somn la 6 februarie 1952, la vârsta de 56 de ani.

Deoarece regele avea antecedente de boală vasculară periferică, se presupunea că moartea a fost  din cauza unei „tromboze coronariene”.

În acest raport, explorăm constatările cardiovasculare și oncologice legate de boala și decesul său și luăm în considerare o explicație alternativă pentru decesul său, și anume că ar fi putut muri din cauza complicațiilor unui carcinom care a avut originea în plămânul său stâng și s-a extins la dreapta, evidențiată de hemoptizie continuă.

Sugerăm că acest lucru ar fi putut duce la moartea lui subită din cauza fie unui embol pulmonar, fie a unei hemoragii masive intra-toracice, mai degrabă decât a unei „tromboze coronariene”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *