May 20, 2024

xr:d:DAFaOMFk5gs:1173,j:4058138664750787123,t:23070321

Sectorul asigurărilor RCA din România se confruntă în continuare cu o instabilitate alarmantă, cu manifestări evidente în prețurile pentru polițele RCA.

Această anomalie recentă subliniază o discrepanță între beneficiile așteptate ale unui sistem de clasificare bonus-malus și realitatea unei creșteri continue a prețurilor.

Eșecul sistemului bonus-malus

În ciuda trecerii la o nouă clasă de bonus-malus, sistemul pare să își piardă eficacitatea, conform unei analize realizate de ZF.

În loc să asiste la o reducere a primei de asigurare, în conformitate cu noua clasificare, clienții observă o creștere semnificativă a prețurilor, între 15% și 46%, pentru aceeași categorie de vehicule și aceeași categorie de șoferi.

Simulări revelatoare

ZF a efectuat simulări pe diverse platforme de brokeraj, folosind același autovehicul și același șofer, analizați în aprilie 2023, la momentul introducerii plafonării tarifelor RCA.

Rezultatele sunt alarmante: pentru un autovehicul standard, Renault Megane din 2016, condus de un șofer între 25 și 30 de ani, cu o clasă de bonus-malus B3, prețurile polițelor RCA variază semnificativ, între 1.976 lei și peste 3.900 lei pentru o perioadă de 12 luni.
Veste buna pentru soferi: tarifele politelor RCA vor fi plafonate inca sase luni, la nivelul din februarie 2023 - Aktual24

Creșteri semnificative ale prețurilor

Pe unele platforme de brokeraj, tarifele pentru polițele RCA au înregistrat creșteri notabile:

  • Groupama a propus un preț de 1.976 lei, cu 23% mai mare față de aprilie 2023.
  • Asirom a oferit un tarif de 2.063 lei, cu o majorare de 19%.
  • Generali a prezentat o ofertă de 2.627 lei, în scădere ușoară cu 0,1%.
  • Omniasig a transmis o ofertă de 2.628 lei, cu o creștere de 16%.
  • Hellas Direct a propus un preț de 2.767 lei, cu o creștere de 46%.

Alți asigurători, cum ar fi Axeria Iard și Grawe, au înregistrat creșteri între 15% și 31%. Allianz-Ţiriac nu a furnizat un calcul al tarifului pentru exemplul dat de ZF.

Explicații

Surse din piața asigurărilor au dezvăluit că, înainte de plafonarea tarifelor, asigurătorii aveau un tarif de bază maximal.

Ofertele anterioare nu atingeau acest nivel maxim, pentru a permite o marjă de creștere în caz de necesitate. Astfel, plafonarea tarifelor a accentuat creșterea prețurilor.

Anomaliile în prețurile polițelor RCA continuă să ridice semne de întrebare asupra eficacității sistemului de clasificare bonus-malus și necesită o atenție urgentă din partea autorităților și a industriei asigurărilor pentru a asigura o transparență și o stabilitate sporite în acest sector esențial al economiei românești.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *